Фрукти та овочі - це найкорисніші продукти харчування, адже в своєму складі вони мають безліч вітамінів, мінералів та корисних речовин. Однак купити свіжі та корисні фрукти і овочі в сучасних реаліях є справжньою проблемою, особливо якщо мова йде про супермаркети.
Досить часто виробники додають різні речовини у рослини, щоб вони швидше давали врожай. Одні з таких речовин - нітрати. Для того, щоб зменшити у фруктах і овочах вміст цих речовин, потрібно перед вживанням правильно обробляти плоди.
Слід зазначити, що нітрати в мінімальних дозах не нашкодять організму, проте в якщо їх буде забагато, нітрати можуть нанести серйозну шкоду здоров'ю.
Обираючи в супермаркеті огірки, експерти радять вибирати невеликі плоди без жовтих плям. При цьому огірки потрібно очистити від шкірки. З капусти необхідно зняти верхні чотири листи, а молоду картоплю слід добре відварити перед вживанням в їжу.
Популярні зараз
Обурені діями уряду словаки зібрали гроші на снаряди для ЗСУ
Робота половини українських банків може зупинитися: у НБУ назвали причину
Держава призначила літнім українцям 900 гривень щомісячної доплати до пенсії
Також експерти розповіли, що для зменшення концентрації нітратів овочі треба залишити у воді мінімум на півгодини. Також можна відварити овочі. З буряка, наприклад, після відварювання вийде від 40% шкідливих речовин, а з картоплі - до 80%.
Також гарно впливає на фрукти і овочі тривале зберігання. Після 2-3 місяців вміст нітратів в овочах знижується на 30-50%.
Також українським господиням корисно буде знати терміни, при яких овочі та фрукти дозрівають без допомоги "хімії":
- огірки – початок-середина липня;
- полуниця – кінець травня-початок червня;
- редиска: ранні сорти – середина травня, пізні – середина червня;
- помідори – кінець липня-середина серпня;
- кабачки – в 20-х числах червня;
- капуста – рання – друга половина липня, пізня – до вересня;
- кавуни, дині – кінець липня-початок вересня.
Нагадаємо, раніше ми розповіли, який весняний овоч захистить від раку і зцілить від ГРВІ.