Today.ua

Євросоюз зробив заяву щодо “Північного потоку-2“

У Євросоюзі досягли компромісу в суперечці щодо поправок до європейської Газової директиви, які стосуються усіх трубопроводів всередині Євросоюзу, у тому числі "Північного потоку-2". Про це повідомляється на сайті Єврокомісії.

За новими правилами, постачальник газу не може бути одночасно власником газопроводу, а його оператор зобов'язаний надавати доступ до нього іншим постачальникам. Німеччина довгий час виступала проти цієї поправки, проте після суперечки з Францією уряди країн досягли компромісного рішення, згідно з яким нові правила будуть поширюватися і на "Північний потік-2". Крім того, Німеччина отримала право робити винятки з правил ЄС після попереднього схвалення їх Єврокомісією.

Винятки з правил для європейського енергетичного ринку можливі лише при жорстких умовах. Нові правила будуть поширюватися на весь Євросоюз і на територіальні води країн ЄС.

У Брюсселі відзначили, що тепер європейська Газова директива буде відповідати своїм початковим цілям. Газопровід "Північний потік-2" повинен поставляти газ до Німеччини в обхід інших країн безпосередньо з Росії. Згідно з проектом, він буде прокладений по дну Балтійського моря до німецького міста Грайфсвальд, щоб мінімізувати прокачування газу через Україну.

Раніше заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Панкін заявив, що якщо ЄС буде перешкоджати реалізації проекту "Північний потік – 2", тоді у Європи виникнуть газові проблеми.

Як повідомлялося, Росія готова продовжувати здійснювати транзит газу через Україну тільки на своїх умовах. У Нафтогазі вважають, що висунуті Росією умови щодо транзиту газу через Україну суперечать європейським та українським стандартам. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ