Міф розвінчано: Комаровський заперечив користь яєчної шкарлупи для дітей

Автор: Оксана Житнюк

Євген Комаровський, найвідоміший педіатр України та кандидат медичних наук, розвінчав міф про яєчну шкарлупу в якості додаткового джерела кальцію для організму людини. Інформацію про яєчну шкарлупу Комаровський оприлюднив на своїй сторінці в Instagram.

Міф розвінчано: Комаровський заперечив користь яєчної шкарлупи для дітей - today.ua

Комаровський наголосив, що перемелена яєчна шкаралупа в поєднанні з лимонною кислотою є сумнівним джерелом кальцію, хоч вона і дійсно не несе шкоди для здоров'я.

Шкаралупа від варених яєць, за словами Комаровського, дійсно безпечна, але при цьому безглузда в якості джерела кальцію. Справа в тому, що кальцій, щоб потрапити в обмін речовин, повинен надійти в організм у вигляді розчинної солі, а в шкаралупі він міститься у вигляді нерозчинного з'єднання.

Якщо вже на те пішло, додав Комаровський, то можна розчинити отриманий порошок, подрібнивши яєчну шкаралупу, але тоді лимонною кислотою можна серйозно пошкодити слизову. Педіатр зазначив: за необхідності дитині можна давати глюконат або карбонат кальцію. Існує безліч препаратів кальцію, які є корисними та ефективними.

Популярні зараз

В Україні очікується масштабне підвищення заробітних плат

У Мінекономіки спрогнозували зростання курсу долара до 50 гривень

Верховна Рада знайшла додаткові підстави для припинення виплати пенсій

Греція остаточно відмовила у передачі систем Patriot Україні: названо причину

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Вопрос: ⠀ Здравствуйте, Доктор. Посмотрела вашу передачу про яйца и сальмонеллез, и поняла, что их нужно очень тщательно обрабатывать и долго варить. Спасибо. И вот еще вопрос: можно ли в качестве источника кальция есть перемолотую скорлупу яичную, смешанную с лимонной кислотой? Пишут, что так она лучше усваивается. Безопасна ли скорлупа от яиц, если они были предварительно отварены? ⠀ Ответ: ⠀ Скорлупа от вареных яиц действительно безопасна, но одновременно и бессмысленна в качестве источника кальция. Дело в том, что кальций, чтобы попасть в обмен веществ, должен поступить в организм в виде растворимой соли, а в скорлупе он содержится в виде нерастворимого соединения. Попробуйте растворить порошок, который вы получили, измельчив ту самую яичную скорлупу… А лимонной кислотой можно серьезно повредить слизистую. ⠀ В общем, я не понимаю, зачем такие сложности. Чтобы быть оригинальными? Для того чтобы ребенок получил так нужный ему для роста и развития кальций, есть прекрасные препараты — доступные и дешевые. Это обычный глюконат кальция, карбонат кальция. Короче говоря, имеется огромное количество препаратов кальция, полезных и эффективных. ⠀ #докторкомаровский #вопросответ #вопросЕОК #кальций #источник #яйцо

Публикация от Доктор Комаровский (@doctor_komarovskiy)

Як відомо, існує міф, що яєчна шкаралупа - це ідеальне джерело кальцію, який легко засвоюється організмом. Крім того, шкаралупа на 90% складається з карбонату кальцію. Однак останнім часом все більше медиків спростовують міф про користь яєчної шкаралупи, рекомендуючи не включати її в раціон дитини або дорослої людини.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Також варто відзначити, що шкаралупу часто використовують як добриво для землі.

Нагадаємо, раніше Комаровський попередив батьків про небезпечні для дітей предмети і речовини, які є в кожному будинку.