Експерти підрахували, на скільки за рік подорожчала “гастрономічна гордість“ України

Автор: Олексій Скубій

Український бургер із салом за рік подорожчав на 10%. Про це у своєму Facebook повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Експерти підрахували, на скільки за рік подорожчала “гастрономічна гордість“ України - today.ua

За його словами, для перевірки вартості українського бутерброду №1 – підсмажених скибок житнього хліба з салом, або просто салбургера, було узято найпоширеніший спосіб приготування 8-10 грінок.

"Беремо житній хліб – 500 грам, свіже сало – 250 грам, соняшникову олію – 100 мл, часник – 30 грам, кріп – 20 грам і сіль – за смаком. Розрізаємо буханець хліба по діагоналі. Нарізаємо хліб шириною в один сантиметр для того, щоб підсмажені з обох сторін грінки всередині залишалися м'якими. Обсмажуємо хліб на сковороді з обох боків до хрусткої скоринки. Викладаємо грінки на тарілку, а зверху сало. А можна ще перекрутити сало, кріп і часник у м'ясорубці. Після цього ретельно перемішати отриману масу з сала, часнику й кропу, і скатати кульки. Ці кульки викласти на грінки", розповів рецепт невибагливого "перекусу" Олексій Дорошенко.

Житній хліб – 500 г. У січні 2018 року – 7,7 грн, рік по тому – 9,3 грн. Індекс зростання +21%.
Сало – 250 г. На початку 2018 р – 18грн, у 2019 р – 19,2 грн. Ціна зросла на 6%.
Олія соняшникова – 100 мл. Січень 2018 р – 3,4 грн, січень 2019 р – 3,5 грн. Купуємо на 3% дорожче.
Часник – 30 г. У 2018р – 1,8 грн, у 2019 р – 1,7 грн. Вартість зменшилась на 5%.
Кріп – 20 г. Початок 2018 р – 2,4 грн, у січні 2019 р – 2,9 грн. Зростання за рік відбулось на 21%.

Популярні зараз

В Україні рекордно зросли зарплати та кількість вакансій

У Парижі офіційно показали новий кросовер Renault 4 E-Tech

В НМТ у 2025 році запровадять зміни до тестів з історії України, - Лісовий

Набули чинності правила застосування співробітниками ТЦК гаджетів для фіксації дій

Експерти підрахували, на скільки за рік подорожчала “гастрономічна гордість“ України Експерти підрахували, на скільки за рік подорожчала “гастрономічна гордість“ України

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

У січні 2018 року для приготування 8-10 грінок із салом потрібно було витратити 33,3 грн, а за рік – 36,6 грн. Тобто на 10% дорожче, резюмував Олексій Дорошенко.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, як в Україні здорожчав борщ.