Вартість однієї з найулюбленіших страв українців - вареників - за рік зросла на 12%, що навіть вище за інфляцію. У той же час, середня пенсія зросла в країні на 7%, мінімальна заробітна плата – на 12% та середня зарплата – на 20%. Про це у своєму Фейсбук повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Для "експерименту" експерт узяв найпростіший рецепт вареників із м’ясом, куди, для приготування тіста, пішло 800 гр пшеничного борошна вищого ґатунку, води 200-250 мл та 1 чайна ложка солі.
У начинку для страви потрібно 300 гр свинини, 300 гр яловичини, 1 чайну ложки солі та 2 щіпочки чорного молотого перцю.
Піджарка зроблена з 250 гр цибулі та 150 гр сала. У готову страву можна додати 200 гр сметани.
1. Свинина – 300 гр. У січні 2018 року вона коштувала 33 грн, а в січні 2019 року - 35 грн. Подорожчання за рік склало 6%.
2. Яловичина – 300 гр. На початку минулого року цей інгрідієнт коштувала 35,1 грн, а зараз вже 38,7 грн. Тобто ця складова страви підскочила у ціні на 10%.
3. Борошно – 800 г. У 2018 році – 7,7 грн, рік по тому – 9,1 грн. Ціна зросла на 18%.
4. Цибуля – 250 г. У січні минулого року – 1,4 грн, у січні 2019 року – 4,6 грн. Вартість зросла більше ніж у три рази.
5. Сало – 150 гр. Його можна було купити за 10,8 грн, а на початку поточного року сало "затягло" на 11,5 грн. Ціна підвищилася на 6%.
6. Сметана – 200 гр. У січні 2018 року вона коштувала 10,2 грн, а через рік вже 11,5 грн, подорожчавши на 13%.
Таким чином, українські вареники з м’ясом, піджаркою та сметаною за рік подорожчали на 12,2 грн, або ж на 12%, підрахував експерт.
Нагадаємо, за рік звичайний український борщ подорожчав на 16%, а його вегетаріанський аналог – аж на 70%.
Також нагадаємо, що омлет – це практично єдина страва українців, яка подешевшала у минулому році.