Today.ua

Вчені розповіли про шкоду гарячого чаю та кави

Американські вчені прийшли до висновку, що вживання дуже гарячого чаю або кави може подвоїти ризик раку стравоходу, так як окріп пошкоджує слизову оболонку горла.

Згідно з даними проведеного дослідження, в якому взяли участь понад 50 тис. чоловік, люди, які пили чай при температурі 90 градусів Цельсія, хворіли на рак на 90% частіше. Цей показник був у 2,4 рази вище, ніж у тих, хто вживав напої не гарячіші 75 градусів Цельсія.

Всього було виявлено 317 випадків розвитку злоякісних пухлин у верхніх відділах травного тракту. Найчастіше хвороба уражає чоловіків у віці від 60 до 70 років. Симптоми можуть включати в себе важке ковтання, постійний розлад шлунка або печію, нудоту після їжі, втрату апетиту і ваги, а також біль у верхній частині живота, грудях або спині. За словами вчених, щоб знизити ймовірність захворювання, необхідно дати напоям охолонути перед тим, як їх пити.

За статистикою, щорічно в світі від такої форми раку, як карциома стравоходу, вмирає близько 500 тисяч осіб. В Європі основною причиною виникнення цього захворювання є алкоголь і куріння. Вживання гарячого чаю і кави збільшує ризик розвитку раку стравоходу.

Раніше Today.ua повідомляв про п'ять найдивніших способи схуднення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ