Американські вчені прийшли до висновку, що вживання дуже гарячого чаю або кави може подвоїти ризик раку стравоходу, так як окріп пошкоджує слизову оболонку горла.
Згідно з даними проведеного дослідження, в якому взяли участь понад 50 тис. чоловік, люди, які пили чай при температурі 90 градусів Цельсія, хворіли на рак на 90% частіше. Цей показник був у 2,4 рази вище, ніж у тих, хто вживав напої не гарячіші 75 градусів Цельсія.
Всього було виявлено 317 випадків розвитку злоякісних пухлин у верхніх відділах травного тракту. Найчастіше хвороба уражає чоловіків у віці від 60 до 70 років. Симптоми можуть включати в себе важке ковтання, постійний розлад шлунка або печію, нудоту після їжі, втрату апетиту і ваги, а також біль у верхній частині живота, грудях або спині. За словами вчених, щоб знизити ймовірність захворювання, необхідно дати напоям охолонути перед тим, як їх пити.
За статистикою, щорічно в світі від такої форми раку, як карциома стравоходу, вмирає близько 500 тисяч осіб. В Європі основною причиною виникнення цього захворювання є алкоголь і куріння. Вживання гарячого чаю і кави збільшує ризик розвитку раку стравоходу.
Раніше Today.ua повідомляв про п'ять найдивніших способи схуднення.