Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розвінчала міф про шкоду кави. За її словами, помірне вживання кави для задоволення є корисним для організму людини, адже кава містить кофеїн та низку поліфенольних сполук, які є сильними антиоксидантами. Недарма кава вважається складовою здорового раціону. Про це йдеться на офіційній сторінці Супрун у Facebook.
Уляна Супрун розповіла, що у 2016 році каву внесли до списку речовин із протипухлинною дією. За її словами, кава добре впливає на низку процесів в організмі людини: покращує стан вистилки (ендотелію) кровоносних судин і тим самим зменшує ризик атеросклерозу; на 40% зменшує ризик раку печінки у людей-носіїв вірусу гепатиту С, зменшує прояви викликаного алкоголем панкреатиту.
У деяких людей кава на 18-60% зменшує ризик розвитку хвороби Паркінсона. Ті, хто регулярно та помірно споживають каву, мають на 15% нижчу ймовірність передчасної смерті. Доведено, що любителі кави рідше хворіють на діабет, а в діабетиків кава стає на заваді утворенню вісцерального жиру (на животі). Також кава підвищує тиск і покращує мозковий кровообіг.
Чим кава може зашкодити?
За словами Уляни Супрун, кофеїн, як і ліки та стероїдні гормони, проходять знешкодження в печінці. Власники "повільних" цитохромів довго знешкоджують кофеїн, тому він може викликати тахікардію, гіпертензію, біль в серці, тривожність і порушення сну.
Популярні зараз
У Мережі показали інтер'єр концепту позашляховика Kraz Chumak
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Також кава активує симпатичну нервову систему. Звідси висновок: якщо кава на вас сильно діє, від неї калатає серце, вам тривожно, пересихає в роті і пропадає сон — не пийте каву. Саме вам вона шкідлива.
Ще однією причиною, яка може змусити відмовитись від цього напою, є залежність від кави.
Спершу від кави добре: вона викликає викид гормонів, які залучені у відчуттях задоволення, бадьорості чи радості. Кава може і викликати умовний рефлекс самим лише ароматом чи контекстом споживання. В результаті кофеїн "гальмує гальмування", а мозок продовжує вивільнення нейромедіаторів збудження. Але вічно так тривати не може: нейромедіатори закінчуються, починають діяти інші механізму відчуття втоми та виснаження, а мозок збільшує кількість аденозинових рецепторів. В результаті, щоб їх всі заблокувати, слід вжити ще більше кави.
Раніше Уляна Супрун розвінчала популярний міф про біодобавки. Виконуюча обов'язки міністра закликає з обережністю ставитися до БАДів, адже ефект від їх споживання може бути зовсім не таким, як обіцяють виробники.