Керівник МОЗ Уляна Супрун на сторінці в "Фейсбуці" розвінчала міф про те, що біг "стирає коліна". Супрун вважає що, біг тільки покращує стан суглобів. Уляна Супрун в соцмережах пише, що під пошкодженням колін зазвичай мається на увазі зруйнування хряща. Такий стан в медицині називається остеоартрит або остеоартроз , а також додала, що вчені, вивчаючи поширеність остеоартриту колінного і тазостегнового суглобів у марафонців, які ще продовжують займатися бігом, з'ясували, що поширеність остеоартриту у марафонців була в два рази нижче, в порівнянні з людьми, які не займаються бігом.
За словами Супрун, помірна і регулярна фізична активність, в тому числі і біг, має захисний ефект для суглобів.
"Систематичний огляд показав, що у бігунів-аматорів колінний остеоартрит розвивався в три рази рідше, ніж у людей, які ведуть сидячий спосіб життя. При цьому надмірні навантаження, які мають елітні професійні марафонці, все-таки збільшують ймовірність його виникнення", - пише Уляна Супрун.
При цьому Супрун зазначила, що не слід припиняти бігати або займатися фізичною активністю, якщо у людини виявили остеоартрит.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
"Навіть при розвиненому симптоматичному остеоартриті фізична активність є одним з основних лікувальних методів. У той же час біг при остеоартриті не приводить до структурних змін в коліні і не сприяє посиленню симптомів або прогресуванню структурних змін", - додала Уляна Супрун.
Супрун вважає, що для більшості людей буде достатньо 30 хвилин бігу в помірному темпі п'ять разів на тиждень - така кількість пробіжок перекриває рекомендовану норму аеробних навантажень.
"Якщо дотримуватися цього режиму, ризик ушкоджень опорно-рухового апарату мінімальний, а користь для здоров'я буде дуже великою. До того ж біг позитивно впливає на тривалість життя і не шкідливий для хребта!" - резюмувала керівник МОЗ Уляна Супрун.
Раніше Уляна Супрун спростувала поширену думку про те, що продукти, приготовані в мікрохвильовій печі, шкідливі.