Супрун назвала українцям норму споживання цукру

Автор: Оксана Житнюк

Погане харчування підвищує ризики появи хвороб серця і судин, а також ризики смерті від них. Про це написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook.

Супрун назвала українцям норму споживання цукру - today.ua

Вона повідомила, що Україна, за даними досліджень, посіла перше місце за смертністю від зазначених хвороб у Європі. Так, чотири смерті з десяти пов’язані саме з неправильним харчуванням.

"Якщо коротко - українці споживають багато хліба, солодощів, солі, смажать на соняшниковій олії та вживають багато алкоголю. Натомість споживають мало фруктів, цільнозернових злаків, бобових, горіхів та риби", - написала Уляна Супрун.

Вона також розповіла, як саме таке харчування шкодить серцю і судинам, та що з цим робити.

Популярні зараз

Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників

Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal

Деякі українки отримають $1000 на розвиток бізнесу

Українські АЗС збільшили ціни на автогаз

Зокрема Супрун порадила зменшити споживання білого хлібу, адже він містить багато солі та спричиняє додаткові стрибки рівню цукру в крові через високий глікемічний індекс продукту. Водночас в хлібі немає клітковини і вітамінів групи В, які необхідні для нормальної роботи кишківника, утворення протипухлинних жирних кислот із коротким ланцюгом чи для згладжування піків глюкози в крові.

Варто надавати перевагу цільнозерновому борошну, хлібу із цільного зерна, цільним крупам з високим вмістом клітковини. Клітковина - це фрукти, овочі, горіхи, насіння, соя та боби.

Солодощі, а саме додані в них цукри, стають зайвою вагою, знижують чутливість тканин до інсуліну, осідають на капілярах та роблять їх слабкими. Транс-жири в солодощах провокують непотрібне запалення, викликають чи погіршують атеросклероз - хворобу судин.

Крім того, солодощі — це багато "порожніх" калорій. Через солодощі надлишку калорій може і не бути, але є нестача мікроелементів та клітковини, що містяться в здоровій їжі. Саме цих корисних речовин бракує в раціоні для здорового серця.

Уляна Супрун наголосила, що середня добова норма доданих цукрів має бути не більше 32-50 грамів - 5 чайних ложок. Але краще взагалі мінімізувати його споживання — не додавати цукор до чаю чи кави.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Супрун порекомендувала вживати більше фруктів, замість смаженої їжі обирати тушковану, варену або печену, а також зменшити споживання міцного алкоголю.

Нагадаємо, раніше Супрун розвінчала міф про поєднання алкоголю з таблетками.

Головне