Гречку люблять за її смак і корисні властивості. Цю крупу можна їсти на дієті, при різних захворюваннях і всім, хто веде здоровий спосіб життя. З гречкою придумано сотні рецептів страв, яких вистачить не на одну кулінарну книгу. Однак, чи можна зловживати цією крупою, і їсти її кожного дня? Про це ми вам сьогодні розповімо.
Гречка – це єдиний зерновий продукт, який містить холін, відповідальний за злагоджену роботу не тільки центральної нервової системи, але і головного мозку.
Гречка притуплює відчуття голоду, знижує ризик утворення в жовчному міхурі каменів. Доведено також антиканцерогенну дію гречки, особливо щодо раку молочної залози і товстої кишки.
Поліненасичені жири, що входять до складу цього продукту, знижують рівень холестерину в крові, тим самим нормалізуючи артеріальний тиск. Також гречка покращує згортання крові і зміцнює судини. Крім усього іншого, гречка - потужний антидепресант. При щоденному вживанні гречана каша позбавить від втоми і заспокоїть нервову систему.
Гречку дозволено додавати в раціон навіть маленьких дітей і алергетиків, оскільки вона гіпоалергенна і не містить глютену.
Гречка містить багато вітамінів групи В, особливо В3, магній, марганець, залізо, фосфор, мідь, цинк, калій і селен.
При такій кількості корисних властивостей гречки, здається, що вона може замінити всі інші крупи. Однак, це не так.
Надмірне вживання гречки може бути шкідливим для організму. Щоденне вживання великої кількості гречаної каші перевантажує шлунок і кишечник. Порушення травлення може спровокувати здуття живота, запори, загострення виразкової хвороби, холециститу і панкреатиту. Їжте гречку тільки на сніданок, щоб довгі вуглеводи протягом дня переварилися.
Варто обмежити, або зовсім виключити гречку з раціону гіпотонікам, оскільки магній, що міститься в цьому продукті, знижує тиск.
Гречка в поєднанні з продуктами, які містять кальцій, засвоюється погано. Залізо, що міститься в гречці, не дозволяє кальцію засвоїтися.
Таким чином, навіть корисну гречку треба вживати в міру, щоб не нашкодити своєму здоров'ю.
Раніше повідомлялося, як правильно зберігати гречку на кухні, щоб вона не втрачала своїх корисних властивостей.