Поки ще не вечір, можна встигнути приготувати розкішну страву до великоднього столу, яке не вимагає багато часу і великих трудозатрат для приготування. Йдеться про картопляні гнізда. Їхній рецепт пропонує YouTube-канал "Жити в селі". Нерідко під цією назвою розуміють страви, в яких основним "будівельним матеріалом" служить відварене картопляне пюре, однак у нас гнізда будуть із цілої спеченої в духовці картоплі.
Інгредієнти, які знадобляться для страви:
- картопля - 10 великих картоплин;
- перепелині яйця - 10 шт.;
- шинка - 150 гр.;
- твердий сир - 150 гр.;
- зелень - за смаком;
- печериці - 100 гр.;
- рослинне масло - 1 ст. л.;
- вершкове масло - 1 ст. л.;
- сіль - за смаком;
- спеції - за смаком.
Послідовність приготування
1.Картоплю ретельно миємо, підсушуємо і укладаємо на деко, застелене фольгою. Сприскуємо картоплини соняшниковою олією, солимо, закутуємо зверху фольгою і відправляємо в духовку пектися на 50-55 хвилин.
2.Поки картопля печеться, дрібно нарізаємо печериці і злегка обсмажуємо на сковорідці з вершковим маслом, щоби з них випарувалася зайва волога.
Популярні зараз
У 2025 році в Україні змінять світлофори: з'явиться новий колір
У грудні деяким українським дітям та підліткам виплатять по 6500 грн
Сирський готує новий контрнаступ, - Сазонов
З вишів відрахували 23 тисячі ухилянтів від мобілізації, - Міносвіти
3.Шинку нарізаємо невеликими кубиками.
4.Твердий сир натираємо на крупній тертці.
5.Дрібно нарізаємо зелень.
6.Виймаємо з духовки спечену картоплю і, не знімаючи її з дека, даємо їй трохи охолонути. Потім ножем зрізаємо з неї "кришечку". Площина зрізу повинна бути паралельна площині дна дека. Далі чайною (або кавовою) ложечкою акуратно виймаємо зсередини кожної картоплини частину спеченої м'якоті – так, щоби вийшли порожнини всередині картоплин.
Ось ці утворені гнізда ми і будемо заповнювати начинкою.
До речі вийняту зсередини картопля не викидаємо, її можна використовувати для зраз, в салат, та й просто з'їсти з маслом.
7.Кожне гніздо зсередини злегка змащуємо вершковим маслом. Злегка солимо зсередини кожне гніздо і трохи перчимо.
8.Начинку можна закладати в будь-якій послідовності. Припустимо, вниз закладаємо тертий сир, потім гриби, потім шинку. Коли гнізда заповнені, потрібно трохи зробити пальцем в кожному посередині невеличку улоговинку – щоб розбите перепелине яйце не стікало з картоплі, а залишалося всередині. На кожну начинку розбиваємо перепелине яйце і посипаємо зверху зеленню. Можна також додати трохи мускатного горіха зверху. Але це не обов'язково.
9.Готові гнізда ставимо в духовку на 15-20 хвилин, щоб яйце взялося золотистою скоринкою.
Всі! Можна подавати на стіл і дивувати своїх домашніх.
Можна також приготувати картоплю по-селянськи з хрусткою скоринкою, однак вона більш трудозатратна, ніж гнізда. Однак ви може побалувати своїх домашніх в один із вихідних днів.