Картопляні гнізда: розкішна страва до святкового столу, яка не займе багато часу

Автор: Марченко Любов

Поки ще не вечір, можна встигнути приготувати розкішну страву до великоднього столу, яке не вимагає багато часу і великих трудозатрат для приготування. Йдеться про картопляні гнізда. Їхній рецепт пропонує YouTube-канал "Жити в селі". Нерідко під цією назвою розуміють страви, в яких основним "будівельним матеріалом" служить відварене картопляне пюре, однак у нас гнізда будуть із цілої спеченої в духовці картоплі.

Картопляні гнізда: розкішна страва до святкового столу, яка не займе багато часу - today.ua

Інгредієнти, які знадобляться для страви:

  • картопля - 10 великих картоплин;
  • перепелині яйця - 10 шт.;
  • шинка - 150 гр.;
  • твердий сир - 150 гр.;
  • зелень - за смаком;
  • печериці - 100 гр.;
  • рослинне масло - 1 ст. л.;
  • вершкове масло - 1 ст. л.;
  • сіль - за смаком;
  • спеції - за смаком.

Послідовність приготування

1.Картоплю ретельно миємо, підсушуємо і укладаємо на деко, застелене фольгою. Сприскуємо картоплини соняшниковою олією, солимо, закутуємо зверху фольгою і відправляємо в духовку пектися на 50-55 хвилин.

Картопляні гнізда: розкішна страва до святкового столу, яка не займе багато часу

2.Поки картопля печеться, дрібно нарізаємо печериці і злегка обсмажуємо на сковорідці з вершковим маслом, щоби з них випарувалася зайва волога.

Популярні зараз

У 2025 році в Україні змінять світлофори: з'явиться новий колір

У грудні деяким українським дітям та підліткам виплатять по 6500 грн

Сирський готує новий контрнаступ, - Сазонов

З вишів відрахували 23 тисячі ухилянтів від мобілізації, - Міносвіти

3.Шинку нарізаємо невеликими кубиками.

4.Твердий сир натираємо на крупній тертці.

5.Дрібно нарізаємо зелень.

Картопляні гнізда: розкішна страва до святкового столу, яка не займе багато часу

6.Виймаємо з духовки спечену картоплю і, не знімаючи її з дека, даємо їй трохи охолонути. Потім ножем зрізаємо з неї "кришечку". Площина зрізу повинна бути паралельна площині дна дека. Далі чайною (або кавовою) ложечкою акуратно виймаємо зсередини кожної картоплини частину спеченої м'якоті – так, щоби вийшли порожнини всередині картоплин.

Картопляні гнізда: розкішна страва до святкового столу, яка не займе багато часу

Ось ці утворені гнізда ми і будемо заповнювати начинкою.

До речі вийняту зсередини картопля не викидаємо, її можна використовувати для зраз, в салат, та й просто з'їсти з маслом.

7.Кожне гніздо зсередини злегка змащуємо вершковим маслом. Злегка солимо зсередини кожне гніздо і трохи перчимо.

8.Начинку можна закладати в будь-якій послідовності. Припустимо, вниз закладаємо тертий сир, потім гриби, потім шинку. Коли гнізда заповнені, потрібно трохи зробити пальцем в кожному посередині невеличку улоговинку – щоб розбите перепелине яйце не стікало з картоплі, а залишалося всередині. На кожну начинку розбиваємо перепелине яйце і посипаємо зверху зеленню. Можна також додати трохи мускатного горіха зверху. Але це не обов'язково.

9.Готові гнізда ставимо в духовку на 15-20 хвилин, щоб яйце взялося золотистою скоринкою.

Картопляні гнізда: розкішна страва до святкового столу, яка не займе багато часу

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Всі! Можна подавати на стіл і дивувати своїх домашніх.

Можна також приготувати картоплю по-селянськи з хрусткою скоринкою, однак вона більш трудозатратна, ніж гнізда. Однак ви може побалувати своїх домашніх в один із вихідних днів.