Today.ua

Борщ: як українська культова страва може вплинути на здоров'я – одкровення лікаря

Борщ, поряд із варениками та салом, можна вважати одним із культових українських страв, які є таким же обов'язковим національним атрибутом, як вишиванка і "мова солов'їна". Втім, для борщу і "мова" не потрібна. Насолоджуючись цим смачним ароматним продуктом, зазвичай, мовчать. Але, наскільки виправдана ця страва з точки зору правильного харчування? На це запитання дала вичерпну відповідь лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

Доктор Скиталінська говорить: якщо борщ приготовлений правильно, то після його споживання повинно кидати в жар. Але турбуватися через це не варто. Це означає, що страва "влучила в ціль" – пришвидшила кровообіг, що є процесом доволі позитивним. Тому правильно приготований борщ – це джерело корисних речовин і його по праву можна вважати продуктом цілющим.

А якщо у нього ще й додати ложку не дуже густої сметани, то з поглинанням такої страви у ваш організм "зайде" стільки корисних каротиноїдів (корисних речовин, що містяться в моркві, буряках і петрушці), що можна буде не думати про покупку дорогих, і часто непотрібних, БАДів.

Отже, яку користь несе в собі кожен із компонентів борщу

Буряк – надзвичайно корисний для серця. А якщо він не надто переварений, то цей овоч ще й знижує ризик розвитку гіпертонії. Крім того буряк – відмінний антиканцероген, антимутоген і антизапалювальний продукт.

Капуста виводить токсини з печінки.

Морква містить каротини, що зміцнюють судини і покращують шкіру. Вони також сприяють швидкому загоєнню ран.

Часник, який додають "під завісу" варіння – відмінний антиканцероген. Крім того, він тамує запалення і живить корисні бактерії.

Томатна паста є джерелом лікопіну, який відіграє величезну роль у профілактиці судинних захворювань.

Петрушка і кріп є джерелом фолатів, які незамінні при розвитку кровоносної та імунної систем.

Нагадаємо, пісний борщ з грибними "вушками" може стати на вашому столі незамінною стравою не лише на час посту, але й в усі інші періоди. Єдина "вада" цієї страви – трудомісткість, але вона того варта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ