Today.ua

Кепська новина для тих, хто мріє по власну квартиру: ціни на житло вже не будуть колишніми

Для тих, хто мріє про купівлю власної квартири, в експертів є кепська новина: ціни на житло будуть зростати. Причому вони ростуть вже до кінця поточного року. Водночас для забудовників це гарна звістка, яка свідчить про відродження житлового ринку, а отже і про відродження їхнього бізнесу.

Підвищення цін на житло, зокрема, прогнозує комерційна директорка “Інтергал-Буд” Анна Лаєвська.

За її словами вартість квартир у Києві вже повернулась до довоєнних показників. Зараз вона приблизно така, якою була у 2021 році. А якщо порівнювати її з цінами весни 2022, то вона вже значно вища.

“Якщо порівнювати 2021 та 2024 рік, то ціна перебуває плюс-мінус на такому ж самому рівні, але якщо порівнювати дно ринку, яке у нас було восени 2022 року і цей квартал, то ціни виросли на 15-20%. Якщо говорити про перспективу до кінця цього року, я думаю, що на 10-12% ціни можуть підрости”, – каже Лаєвська.

Непоганим поштовхом до розвитку житлового будівництва стали державні програми “єОселя” та “єВідновлення”, каже експертка. У людей з'явилися гроші, які вони можуть вкласти в будівництво житла, і це призвело загалом до пожвавлення ринку.

Отже, незважаючи на війну, девелопери підбадьорились, і тепер розглядають майбутнє будівельного ринку у світлі обережних перспектив. Основну надію вони покладають на житлове будівництво. Крім того, деякий сегмент замовлень, очевидно, припадатиме на частку комерційної нерухомості. В будь-якому випадку, столичний будівельний ринок оговтався від шоку і потроху починає відроджуватись.

Нагадаємо, в Україні запроваджують новий вид оренди житла – соціальну оренду. Це дозволить винаймати помешкання навіть тим людям, які мають дуже обмежені кошти.   

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ