Борщ, поряд із варениками та салом, можна вважати одним із культових українських страв, які є таким же обов'язковим національним атрибутом, як вишиванка і "мова солов'їна". Втім, для борщу і "мова" не потрібна. Насолоджуючись цим смачним ароматним продуктом, зазвичай, мовчать. Але, наскільки виправдана ця страва з точки зору правильного харчування? На це запитання дала вичерпну відповідь лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.
Доктор Скиталінська говорить: якщо борщ приготовлений правильно, то після його споживання повинно кидати в жар. Але турбуватися через це не варто. Це означає, що страва "влучила в ціль" – пришвидшила кровообіг, що є процесом доволі позитивним. Тому правильно приготований борщ – це джерело корисних речовин і його по праву можна вважати продуктом цілющим.
А якщо у нього ще й додати ложку не дуже густої сметани, то з поглинанням такої страви у ваш організм "зайде" стільки корисних каротиноїдів (корисних речовин, що містяться в моркві, буряках і петрушці), що можна буде не думати про покупку дорогих, і часто непотрібних, БАДів.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Отже, яку користь несе в собі кожен із компонентів борщу
Буряк – надзвичайно корисний для серця. А якщо він не надто переварений, то цей овоч ще й знижує ризик розвитку гіпертонії. Крім того буряк – відмінний антиканцероген, антимутоген і антизапалювальний продукт.
Капуста виводить токсини з печінки.
Морква містить каротини, що зміцнюють судини і покращують шкіру. Вони також сприяють швидкому загоєнню ран.
Часник, який додають "під завісу" варіння – відмінний антиканцероген. Крім того, він тамує запалення і живить корисні бактерії.
Томатна паста є джерелом лікопіну, який відіграє величезну роль у профілактиці судинних захворювань.
Петрушка і кріп є джерелом фолатів, які незамінні при розвитку кровоносної та імунної систем.
Нагадаємо, пісний борщ з грибними "вушками" може стати на вашому столі незамінною стравою не лише на час посту, але й в усі інші періоди. Єдина "вада" цієї страви – трудомісткість, але вона того варта.