Новий рік за старим стилем українці святкують в ніч з 13 на 14 січня. Як і на Різдво, у цей день заведено готувати кутю, але в цей раз не Багату, а Щедру. Які ще страви можна приготувати - читайте в огляді.
Що більше страв буде на вашому столі на старий Новий рік, тим щедрішим обіцяє бути наступний рік. Існують оригінальні версії приготування начебто всім відомих страв. Ділимося ними з вами нижче.
М'ясний холодець-асорті
Інгредієнти:
яловича гомілка (1 шт.),
куряче м'ясо (500 г),
свинина (500 г),
яловичина (500 г),
зелень кропу і петрушки (по 3-4 гілочки),
морква (1 шт.),
ріпчаста цибуля (1 шт.),
лавровий лист (2 шт.),
часник (3-4 зубчики),
чорний перець горошком (5 шт.),
сіль за смаком.
Приготування:
Яловичу гомілку покладіть у велику каструлю і залийте холодною водою. Доведіть до кипіння і варіть на слабкому вогні протягом 5 годин, періодично знімаючи піну. Додайте три види м'яса, варіть ще півтори години.
Моркву і цибулю помийте і наріжте. Додайте до бульйону овочі, перев'язаний ниткою пучок зелені, лавровий лист і перець горошком, варіть ще 30 хвилин.
Посоліть. Бульйон процідіть. М'ясо зніміть з кісток і наріжте маленькими шматочками. Часник очистіть, додайте до м'яса.
Розкладіть м'ясо по формах. Влийте стільки бульйону, щоб він покривав м'ясо на два пальці. Дайте охолонути до кімнатної температури, потім поставте в холодильник застигати.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Крученики з грибами та гречкою
Інгредієнти:
філе яловичини (1 кг),
гречка (60 г),
сушені гриби (30 г),
яйце (1 шт.),
вершкове масло (2 ст. л.),
борошно (1 ст. л.),
сметана (3/4 склянки),
цибулина,
морква (1 шт.),
корінь петрушки,
один лавровий лист,
1,5 кг картоплі,
рослинна олія для смаження картоплі,
сіль за смаком.
Приготування:
Гриби відварити, дрібно порізати й змішати з половиною порізаного та обсмаженого лука.
Відварити гречку і змішати з грибами, цибулею, рубаним вареним яйцем.
М'ясо нарізати тонкими скибочками, злегка відбити, викласти по ложці начинки. Згорнути рулетиками, обв'язати ниткою, обсмажити в жирі до рум'яного кольору, покласти в сотейник, додати лавровий лист і другу половину цибулі. Залити грибним відваром і тушкувати до готовності, потім зняти нитки.
Борошно злегка підсмажити в сотейнику на маслі, влити сік, в якому тушкувалися крученики, додати сметану, проварити, процідити й довести до кипіння.
Готові крученики подати зі смаженою картоплею і підливою.
Вареники з сиром
Інгредієнти:
борошно (400 г),
цукор (45 г),
масло (20 мл),
яйця (2 шт.),
сіль (1 ч. ложка),
молоко (150 мл),
сир 15-18% (600 г),
ванільний цукор (1 пакетик).
Приготування:
Борошно просіяти в миску, додати сіль, цукор, масло і влити тепле молоко. У суміш налити 150 мл крутого окропу і перемішати. У рідке тісто додати залишок просіяного борошна і добре вимісити. Залишити на пів години.
Для начинки сир покласти в блендер, додати яйце, цукор і сіль. Збити до однорідності, додати ванільний цукор і перемішати.
Тісто (відрізаючи частинами) розкачати товщиною 1 мм і за допомогою склянки вирізати кола діаметром 8-9 см. На середину кожного кружка викласти трохи начинки та акуратно защипати краї, щоб начинка не витекла назовні під час варіння.
Отримані вареники покласти в киплячу, трохи підсолену воду і варити до спливання. Подавати можна з маслом, сметаною або варенням.
Пиріжки з яблуками
Інгредієнти:
борошно (200 г),
сухі дріжджі (7 г),
молоко (125 мл),
цукор (2 ст. ложки),
яблука (2-3 шт.),
гвоздика,
щіпка кориці,
вершкове масло (20 г).
Приготування:
Розчиніть дріжджі в 1 ст. ложці цукру і 4 ст. ложках теплого молока. Дайте постояти 10-15 хвилин. Перемішайте. Борошно змішайте з сіллю та 1 ст. ложкою цукру, додайте молоко, дріжджі й замісіть тісто. Накрийте вологою серветкою і залиште на 1 годину в теплому місці.
Для начинки яблука дрібно наріжте і припустіть на вершковому маслі з цукром і спеціями (близько 5 хвилин).
Коли тісто підійде ще раз, сформуйте з нього кульки, а з кульок - пиріжки, додавши начинку.
Покладіть їх на деко, накрийте вологою серветкою і залиште на 30 хвилин. Змастіть збитим яйцем. Духовку розігрійте до 200 градусів і випікайте близько 25 хвилин.
Узвар з родзинками та вишнею
Інгредієнти:
сушені яблука (100 г),
сушені груші (100 г),
чорнослив (100 г),
курага (100 г),
родзинки (100 г),
сушена вишня (100 г),
цукор (100 г).
Приготування:
Залийте сухофрукти (традиційний склад - сушені груші, яблука, родзинки та чорнослив) водою і ретельно помийте.
У каструлю налийте воду (2-3 літри), доведіть до кипіння. Покладіть всі сухофрукти. Коли закипить, зменште вогонь і варіть ще 15-20 хвилин під кришкою.
За 5 хвилин до готовності додайте цукор. Після зняття з вогню настоюйте узвар близько 12 годин. Перед подачею на стіл можна процідити.
Нагадаємо, також пропонувалося святкове меню на Різдво.