Борошняні вироби найчастіше першими виключають з дієтичного харчування ті, хто прагне схуднути. Але мало хто знає, що саме хліб допомагає нормалізувати обмін речовин і зменшити обсяги жирових відкладень в області талії і стегон. Головне, знати, які види хліба дійсно несуть користь нашому здоров'ю.
Пляжний сезон невблаганно наближається, саме час зайнятися приведенням своєї фігури в порядок після щедрих зимових свят. Дієтологи категорично проти суворих обмежень в харчуванні, вони ратують за повноцінний і правильний раціон, в якому будуть присутні різноманітні продукти, в тому числі і хлібобулочні вироби, що сприяють нормалізації роботи організму. Саме за рахунок цього і відбувається схуднення.
Випічка з цільнозернового борошна
На відміну від борошна вищого сорту, у цільнозерновому (за рахунок того, що перемелюється в дрібний порошок все зерно, а не тільки його серцевина) міститься клітковина, рослинний білок, вітаміни і мікроелементи. При цьому калорій в такому борошні набагато менше, та й шкідливих «швидких» вуглеводів майже немає. Саме те, для здорового харчування.
Мультизернові вироби
До складу даного виду хлібних виробів входять три і більше сортів цільнозернового борошна. Це може бути жито, пшениця, овес та інші сорти злаків. Нерідко виробники додають подрібнене гарбузове насіння, сушену моркву, крупку.
Насіннєвий хліб
У його виробництві використовуються висівки, горіхи, насіння льону і чіа, кунжут, насіння соняшнику. Ні пшеничного борошна, ні дріжджів або соди, ні глютену у складі такого хліба немає.
Регулярне вживання насіннєвого хліба дозволяє нормалізувати роботу кишківника, очистити організм від шкідливих накопичень і токсинів, зняти запалення.
З натурального житнього борошна
Гарний хлібець приємного шоколадного відтінку не має ніякого відношення до випічки з житнього борошна. Справжній житній хліб не буде м'яким і пористим, його м'якуш щільний і кислуватий на смак. Але така випічка містить величезну кількість найцінніших для нормалізації обміну речовин мінералів. Паралельно відбувається зниження рівня цукру в крові.
З пророщеного зерна
Виробництво даного виду хліба досить трудомістке. Для початку зерна поміщають в умови підвищеної вологості, де вони починають проростати. Після цього зерна з паростками подрібнюють і за спеціально розробленою рецептурою готують дивно смачний і корисний як для фігури, так і для здоров'я організму в цілому хліб.
Продукт відмінно засвоюється організмом, стаючи джерелом кальцію, заліза, фосфору, фолієвої кислоти, цинку, магнію, амінокислот, вітамінів А і С.
На заквасці
Насамперед готується спеціальна закваска. Вона створюється шляхом природної ферментації борошна. Процес бродіння дозволяє наситити закваску цінними для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту пробіотиками. Завдяки тому, що хліб на заквасці володіє низьким глікемічним індексом, його рекомендують вживати в їжу хворим на цукровий діабет, а також тим, хто бореться із зайвою вагою.
Вівсяний хліб без глютену
Хліб з перемелених в борошно зерен вівса – джерело рослинного білка, заліза, клітковини, вітамінів групи В, магнію та інших цінних компонентів. Даний вид борошняних виробів по праву заслужив шану серед прихильників правильного харчування і бажаючих привести свою фігуру в порядок.
Нагадаємо, наближається Великий піст 2020. Це чудова можливість для всіх християн очистити свою душу від скверни, а також оздоровити тіло. Про те, як правильно починати поститися, про основні релігійні вимоги і про календар харчування ми вам детально розповідали.