Різдвяний кекс по-німецьки: як приготувати традиційний святковий десерт

Автор: Анастасия Березовская

Традиційна німецька різдвяна випічка штоллен зазвичай робиться із соковитого, важкого і здобного тіста на дріжджах. Зазвичай готовий кекс посипають цукровою пудрою, а в тісто додають багато різних прянощів, родзинок, горіхів та цукатів. Пропонуємо вам приготувати до свят традиційний різдвяний кекс – за простим рецептом.

Різдвяний кекс по-німецьки: як приготувати традиційний святковий десерт - today.ua

Різдвяний кекс – рецепт

До випікання кексу потрібно приступати заздалегідь десь за день, щоб встигнути приготувати заготівлю з цукатів. Також перед приготуванням за пару годин з холодильника потрібно дістати вершкове масло, щоб воно стало м'яким.

Складові:

  • 3 яйця
  • 200 мл молока
  • 50 г дріжджів
  • 600 г борошна
  • 0,5 ч. л. солі
  • 300 г вершкового масла
  • 200 г ізюму
  • 200 г горіхів
  • 200 г цукатів
  • 300 мл рому, коньяку або віскі
  • Цедра одного апельсина
  • Сік одного апельсину
  • Цедра одного лимона
  • 1 ч. л. кориці
  • 0,5 ч. л. мускатного горіха
  • 400 г цукрової пудри

Різдвяний кекс по-німецьки: як приготувати традиційний святковий десерт

Популярні зараз

Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників

Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal

Деякі українки отримають $1000 на розвиток бізнесу

Українські АЗС збільшили ціни на автогаз

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Спосіб приготування:

  1. Цукати подрібнити до розміру родзинок. Родзинки залити окропом на 5 хвилин і злити, викласти на паперовий рушник. Горіхи подрібнити.
  2. Цитрусові добре промити під проточною водою, витерти сухо. Натерти цедру з апельсина видавити сік.
  3. У ємності змішати апельсиновий сік з ромом, коньяком або віскі, а також цукатами, родзинками та горіхами – залишити просочуватись на добу.
  4. У сотейнику трохи розігріти молоко і додати до нього дріжджі, 2 столові ложки цукру та 100 г борошна. Добре перемішати та залишити на 15 хвилин. Коли тісто збільшиться вдвічі, додаємо в нього цукор, що залишився, сіль, яйця, корицю і мускатний горіх - перемішати.
  5. У тісто поступово ввести 550 г просіяного через сито борошна і додати розм'якшене вершкове масло, добре перемішати і залишити в теплому місці на 2,5 години.
  6. Родзинки, горіхи та цукати перекласти на паперовий рушник, щоб увібралася волога. Присипати трохи борошном і додати в тісто - залишити на годину.
  7. З тіста зробити один великий або кілька невеликих кексів, перекласти їх на деко або у форми, відправити в розігріту до 180 градусів духовку і випікати 45-60 хвилин.
  8. 100 г вершкового масла розтоплюємо на водяній бані і полити готовий кекс, посипати зверху цукровою пудрою. Цю процедуру потрібно повторити тричі.
  9. Подавати кекс можна відразу, або загорнути десерт у фольгу і зберігати близько 2 тижнів.

Пропонуємо вам також спробувати приготувати пиріг по-турецьки. Досвідчені господині пропонують замінити борошно та молоко на "таємні" інгредієнти.

Головне