Today.ua

Небезпечний антибіотик: названо препарат, що викликає тяжкі наслідки

Все більше лікарів і вчених б'ють на сполох через неконтрольоване використання в лікуванні людей антибактеріальних препаратів. Це вже призвело до формування стійкості багатьох видів бактерій до подібних ліків.

Крім того, вчені наполягають на тому, що антибіотик, який призначається людям, котрим не допомагає Пеніцилін, може спровокувати тяжкі наслідки.

Йдеться про препарат Кліндаміцин. Дослідники із США переконані, що його варто призначати лише у крайніх випадках, коли на кону порятунок життя людини, а не лікування банальної бактеріальної інфекції.

Приміром, у США медики зловживають цим препаратом, призначаючи його в процесі терапії прищів, сепсису, запалення легенів. Однак далеко не у всіх випадках це виправдано. Ризик від прийому Кліндаміцину часто перевищує його користь.

Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) видало попередження для лікарів, щоб вищезазначений препарат призначався лише в крайніх випадках.

Причина такого рішення в тому, що, як з'ясувалося, даний вид антибіотиків часто викликає сильне запалення внутрішньої оболонки товстої кишки. На цьому фоні можливе виникнення тяжкої форми діареї. Подальший прийом антибіотика буде лише посилювати стан хворого.

Нагадаємо, раніше вчені з'ясували, наскільки ті чи інші захворювання пов'язані з групою крові людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ