Today.ua

Нове щеплення в Україні: дітей і дорослих зобов'яжуть пройти вакцинацію від ускладнень COVID-19

Міністерство охорони здоров'я України повідомляє, що незабаром громадянам країни доведеться зробити щеплення від пневмококової інфекції. Саме вона є найчастішим і найнебезпечнішим ускладненням коронавірусної хвороби. Про нову вакцину розповів головний санітарний лікар України Віктор Ляшко під час брифінгу.

За словами заступника міністра охорони здоров'я, вакцину закуповуватимуть на державному рівні, а щеплення від пневмококової інфекції зроблять обов'язковим на території України. Віктор Ляшко зазначив, що закупівля вакцини стартує з початку 2022 року.

Як тільки препарат в потрібній кількості буде доставлений до медичних установ України, розпочнеться планова і обов'язкова програма з вакцинації населення проти пневмококової інфекції.

Головний санлікар уточнив, що дане щеплення буде додана в список обов'язкових для дітей. Однак дорослим людям теж слід зробити щеплення від пневмококової інфекції, щоб убезпечити себе від важкого і смертельного захворювання. Особливо важливо пройти вакцинацію людям, що знаходяться в групі ризику.

Малюків від пневмококової інфекції будуть прищеплювати в три етапи, розповів Віктор Ляшко. Два перші щеплення зроблять протягом першого року життя, а третю - коли дитині виповниться рік. Кошти на закупівлю партії вакцини планують закласти в держбюджет на майбутній рік, який прийматимуть восени 2020 року.

«Будемо проводити переговори з Міністерством фінансів, щоб включити в бюджет 2020 кошти на закупівлю вакцини», - пояснив на брифінгу Віктор Ляшко.

Відзначимо, що експерти ЮНІСЕФ наполягають, щоб щеплення від пневмококової інфекції зробили все українці, оскільки даний вид інфекції дуже небезпечний. Вона нерідко вражає легені пацієнтів, які хворіють на грип або COVID-19.

Нагадаємо, раніше в МОЗ розповіли, коли будуть отримані перші партії вакцини від коронавируса і в якій кількості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ