Чіабата - італійський пшеничний хліб, який зазвичай випікають з використанням закваски, дріжджів та оливкової олії. Однак є спрощений спосіб приготування з використанням сухих дріжджів, пшеничного борошна, води та олії (в ідеалі оливкової).
Особливістю чіабати є хрумка скоринка і м'якоть з великою, нерівномірно розподіленою пористістю. Цей продукт ідеальний для приготування бутербродів і сендвічів.
Враховуючи, що зараз може бути проблемним та накладним придбання деяких продуктів, пропонуємо навчитися готувати італійський хліб самостійно, щоб балувати себе та домочадців.
Чіабата – рецепт
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Складові:
- 1 кг борошна
- 800 мл води
- 1 ч. л. сухих дріжджів
- 1 ст. л. солі
- 100 мл рослинної олії
Спосіб приготування:
- З'єднуємо всі інгредієнти та вимішуємо до повного їх з'єднання. Робити це можна руками, лопаткою або ложкою. Перемішувати потрібно доти, доки не залишиться сухого борошна. Щільно накриваємо тісто і даємо йому настоятися, активізуватися дріжджам та глютену. Найкраще прибрати тісто у пластиковий контейнер, накрити кришкою та залишити при кімнатній температурі.
- Приблизно через дві години тісто збільшиться вдвічі і на ньому з'являться бульбашки. Змочуючи руки водою, тісто потрібно скласти навпіл з усіх боків (як це робити, можна подивитися в каруселі у відео внизу). Знову накрити кришкою та залишити на пару годин. Таке складання тіста потрібно повести 4-5 разів, щоб активізувалися дріжджі та глютен.
- Можна замішати тісто ввечері, залишити на ніч у холодильнику, а зранку зробити 3-4 складання.
- Готове тісто викладаємо на поверхню, щедро посипану борошном, інакше воно прилипне. Якщо на тісті є бульбашки, лопати їх не потрібно!
- Ножем ділимо тісто на прямокутники, трохи обвалюємо в борошні і випікаємо в розігрітій до 220-240 градусів духовці. Найкраще створити в духовці ефект парника, поставивши форму з водою, куди можна додати кубики льоду для сильнішого ефекту.
- Випікаємо хліб 5-6 хвилин в залежності від розміру, доки не з'явиться золота скоринка. Вентиляція не потрібна, головне добре прогріти духовку.
Подивитися цю публікацію в InstagramПідпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:Готово! Смачного!
Пропонуємо вам також спробувати приготувати домашній хліб: найпростіший і найсмачніший рецепт батона з хрусткою скоринкою.