В Україні планують офіційно відзначати Hіздво 25 грудня замість 7 січня. Однак є люди, які не хочуть відмовлятися від старих традицій, є ті, хто всіма руками за, а є й ті, хто відзначатимуть обидві дати. У будь-якому випадку всі готуватимуть кутю.
Головне різдвяне блюдо зазвичай готують із цільних зерен пшениці, ячменю, іноді з пшона та рису. У кутю додають мед або цукор, родзинки, цукати, сухофрукти, горіхи або мак.
Напередодні свят ми вирішили розповісти, як правильно готувати головну різдвяну страву, щоб вона вийшла ідеальною.
4 головні секрети, як правильно зварити кутю
Перед приготуванням мак потрібно залити окропом і проварити кілька хвилин на маленькому вогні. Після цього дати йому охолонути і перебити у блендері.
Популярні зараз
У Мережі показали інтер'єр концепту позашляховика Kraz Chumak
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Варити крупу потрібно з невеликою кількістю крупи, щоб зберегти її смак.
Для тих, хто любить рідку кутю, можна використовувати узвар. Якщо ви не можете його знайти, підійде цукровий сироп або джем, розбавлений з водою.
У кутю можна додати не тільки родзинки та мак, можна спробувати прянощі, наприклад, корицю, ягоди, горіхи або розпарені сухофрукти.
Різдвяна кутя з родзинками та маком - рецепт
Інгредієнти:
- 400 г крупи для куті (товченої пшениці)
- 150 г волоських горіхів
- 150 г меду чи цукру
- 150 г ізюму
- 2 л окропу або узвару
Спосіб приготування:
- Наперед приготувати узвар.
- Якщо використовуєте товчену пшеницю, крупу замочити на ніч у чистій воді. Вранці промити, поки вода не стане чистою, перекласти в каструлю, залити водою так, щоб вода була на 2 см вище за рівень крупи. Відварити 1,5-2 години, не перемішуючи. Якщо потрібно, можна додати ще води.
- Мак промити у холодній воді, залити окропом і залишити на кілька годин. Процідити через марлю, перетерти у ступці або перебити у блендері. Після цього поступово до маку додати цукор.
- Родзинки та сухофрукти залити окропом на 10 хвилин. Обсушити паперовими рушниками та при бажанні нарізати.
- Горіхи обсмажити на сухій сковороді.
- Крупу змішати з усіма інгредієнтами, додати цукор або мед, і перемішати.
Готово! Смачного.
Нагадаємо, ми розповідали, кому варто відмовитися від різдвяної куті та чому.