Today.ua

Розкол у ПЦУ: Епіфаній скликає Священний синод

Предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) Блаженніший митрополит Епіфаній, який раніше заявив, що ніякого розколу в ПЦУ немає і не буде, повідомив про те, що 24 травня 2019 року відбудеться Священний синод.

Епіфаній заявив, що на зборах Священного синоду "можливо, буде дана оцінка тим діям, які до цього часу були здійснені".

Блаженніший митрополит підкреслив, що після президентських виборів процес переходу парафій в ПЦУ призупинився.

"Після виборів ми бачимо, що дійсно процес переходу парафій трохи призупинився, але я вірю, що з часом це знову буде відновлено, оскільки є багато парафій, які очікують, визначаються і будуть поступово переходити і приєднуватися до нашої церкви", - сказав Епіфаній.

Митрополит також спростував звинувачення, які Філарет висловив днями на його адресу, зокрема, що він не є самостійною фігурою.

"Я як предстоятель самостійно, тобто одноосібно, можу приймати не всі рішення. Тому 15 грудня на Об'єднавчому соборі ми заклали іншу модель керівництва церквою. Я одноосібно як предстоятель не маю права змінювати статут, не маю права порушувати канонічний порядок", – розповів глава ПЦУ Епіфаній.

Раніше Епіфаній сказав, що на президента Зеленського покладається обов’язок забезпечувати захист від агресії з боку Росії, щодня давати відсіч військовим, дипломатичним, економічним, інформаційним зазіханням на Україну, наближаючи її до перемоги і відновлення територіальної цілісності, досягнення справедливого миру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ