Today.ua

Росію хочуть відключити від SWIFT у відповідь на агресію проти України

Парламент Литви прийняв резолюцію "Про підтримку України в контексті агресії Російської Федерації", якою пропонує Заходу змінити стратегію стримування російської агресії і піти на серйозні заходи - аж до відключення Росії від SWIFT.

У документі вказується, що Росія продовжує вживати агресивні і руйнівні дії проти України, ЄС та НАТО, а нападом на українські кораблі в Керченській протоці Росія перейшла "червону лінію".

У своїй резолюції литовський Сейм закликав до радикальної зміни стратегії Заходу щодо стримування російської агресії, переходу до конкретних дій і примусу Москви до умиротворення, в іншому випадку - до введення набагато більш ефективних і більш широких санкцій. Литовські парламентарії підтримали посилення присутності НАТО у водах Чорного моря, закликали країни ЄС і країни-члени НАТО розширити і посилити санкції проти РФ, а також розширити і поглибити співпрацю з Україною шляхом зміцнення її обороноздатності, надання допомоги в проведенні реформ і забезпечення того, щоб до 2027 року Україна була належним чином готова до переговорів щодо вступу до Євросоюзу.

Так, резолюція Сейму Литви передбачає:

У разі невиконання Росією таких вимог Заходу або накладення вето (у випадку з миротворцями), пропонується ввести всеосяжні санкції відносно газового, нафтового, фінансового секторів, включаючи відключення РФ від банківської системи SWIFT.

Нагадаємо, високий представник Європейського союзу із закордонних справ та безпекової політики Федеріка Могеріні закликала Росію звільнити затриманих українських моряків.

Як відомо, 25 листопада під час планового переходу з порту Одеси в порт Маріуполя прикордонний корабель Російської Федерації протаранив буксир Військово-морських сил (ВМС) України. Київський районний суд Сімферополя заарештував на 2 місяці весь екіпаж, який затримали в Керченській протоці за нібито "незаконний перетин кордону".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ