Різдвяний штолен з горіхами та цукатами: традиційний рецепт головної німецької випічки

Автор: Лобанова Єлизавета

Німецький штоллен у наш час печуть у всьому світі. Це традиційна німецька страва, яке випікається за 3-4 тижні до свята. Випічка має сакральне значення і нагадує за формою загорнутого в пелюшки Христа-немовля. У давнину тісто на штолен готувалося на воді з додаванням ріпакової олії. Сучасні пекарі готують традиційне дріжджове тісто на молоці. До складу випічки входять також цукати, різні види горіхів та трохи рому для просочення.

Різдвяний штолен з горіхами та цукатами: традиційний рецепт головної німецької випічки - today.ua

Різдвяний штоллен

Інгредієнти:

  • 200 мл молока
  • 50 г свіжих пресованих дріжджів
  • 75 г цукру
  • 250 г вершкового масла (50 г для змащування готового кексу)
  • 700 г борошна
  • 250 г смаженого мигдалю
  • 0,5 год. ложки солі
  • 50 г лимонних цукатів
  • 50 г апельсинових цукатів
  • 350 г ізюму
  • 50 г темного рому
  • сік та цедра 1 лимона
  • ванільний цукор, кориця мелена - за смаком
  • цукрова пудра
  • вершкове масло - для змащування.

Різдвяний штолен з горіхами та цукатами: традиційний рецепт головної німецької випічки

Родзинки потрібно промити, обсушити і замочити на ніч у ромі.

Популярні зараз

Українцям обмежили відпустки у воєнний період

“Скасування плати“ за доставку газу для пенсіонерів: у ГазПравді зробили важливу заяву

Україна отримає одну з найкращих у світі систем ППО

Укренерго запровадило графіки відключення електроенергії у всіх регіонах

Борошно просійте через сито. Готуємо опару. Для цього підігріваємо на плиті молоко, розводимо у ньому дріжджі, додаємо 1 ст. ложку цукру і 1/4 частину просіяного борошна. Залишаємо опару на 30 хвилин у теплому місці. Коли на опарі з'являться бульбашки - значить час замішувати тісто.

Додайте в опару решту просіяного борошна, розтоплене та охолоджене вершкове масло, сіль, цукор і замісіть тісто.

Потрібно сформувати з тіста колобок, накрити його та поставити у тепле місце.

У цей час подрібніть мигдаль і наріжте цукати. Тонким шаром зніміть цедру лимона і вичавте трохи соку.

Тісто потрібно обм'яти, додати горіхи, цукати, родзинки (можна додати 1-2 ложки рому, в якому вони замочувалися), сік та цедру лимона, мелену корицю та ванільний цукор. Тісто на штоллен має вийти досить густим та щільним.

Залиште тісто ще на 2-3 години, за цей час слід обм'яти його 2 рази.

Потім поділіть тісто на дві рівні частини. Кожну розкачайте потроху, качалкою зробіть поздовжні жолобки центром і складіть вдвічі.

Широке деко застеліть пергаментом для випічки, викладіть на нього обидва штолени на відстані один від одного не менше 5 см.

Поставте штолени в тепле місце (на плиту над увімкненою духовкою) на 30-40 хв, щоб тісто ще раз підійшло.

Духовку розігрійте до 200 градусів. Випікайте штолен 15 хв у гарячій духовці, потім температуру зменшіть до 170 градусів і печіть ще 45 хвилин.

Гарячий штоллен потрібно щедро змастити розтопленим вершковим маслом і густо посипати цукровою пудрою.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Зберігайте різдвяний штоллен загорнутим у пергамент і сухому місці. Чим довше він лежатиме, тим випічка буде смачнішою. Саме тому штолени намагаються пекти за кілька тижнів до Різдва. У святковий день його ріжуть на скибочки та подають з іншими різдвяними стравами.

Раніше повідомлялося, як приготувати торт "Мурашник" без випічки нашвидкуруч.