Today.ua

Медики поділилися правилами харчування в спеку

Літня спека для багатьох людей стає справжнім випробуванням. Дуже важливо у цю пору звернути увагу на своє харчування. Досвідчені медики дали поради, яких продуктів краще уникати у цей період часу, а що, навпаки, варто обов'язково додати до свого раціону.

"У спеку організм витрачає досить багато енергії на боротьбу зі самою спекою, тому їжа повинна бути дуже легка. Вона повинна бути легкозасвоювана", — розповіла лікар-дієтолог Олена Соломатіна.

Краще віддавати перевагу вологій їжі. Можна їсти окрошку, гаспачо, холодний борщ. Ці страви створять відчуття ситості. З іншого боку, такі супи швидко перетравлюється і додатково доставляють організму велику кількість вологи. Від важких бульйонів лікар порадила відмовитися.

"Всілякі овочі також містять багато вологи. Вода в них структурована. Вона легко споживається клітинами. В овочах багато різних мінеральних солей", — додала Соломатіна.

За словами лікаря, у спеку організм людини втрачає багато мінеральних солей. Цей баланс можна відновити за допомогою сухофруктів. Залийте курагу або чорнослив водою і це буде для вас добрим перекусом протягом дня.

Також в жарку погоду бажано пити побільше простої води, мінералки, води з лимоном. У воду можна додавати огірок, імбир, лайм, м'яту.

Білки також повинні бути присутніми в раціоні, але краще нехай це будуть білки рослинні або ті, які швидше засвоюються: риба, молочні продукти (сир, ряжанка, кисляк, кефір), куряча грудка, кролик, індичка. Їх краще вживати увечері, коли спека пройде.

Олена Соломатіна також нагадує про ризик отруєнь у літній період. Вона рекомендує відмовитися від солодкої газованої води. Але якщо спокуса велика, то не варто залишати таку воду на сонці, інакше нею можна легко отруїтися.

У період високої температури повітря в зоні ризику опиняються літні люди, вагітні жінки, діти і люди з проблемами серцево-судинної системи. Їм варто бути особливо обережними.

Раніше в.о. глави МОЗ Уляна Супрун розповіла про вплив засмаги на організм людини, а також дала поради, що робити при сонячних опіках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ