Де в Україні найдорожчий “овочевий кошик“: експерти пояснили

Автор: Олексій Скубій

Найдорожчий "овочевий кошик", тобто продукти, які складають "борщовий набір" - а саме: кілограм буряку, капусти, картоплі, моркви та цибулі - у столиці, де він коштує 71 грн. Про це у своєму Фейсбук повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Де в Україні найдорожчий “овочевий кошик“: експерти пояснили - today.ua

Згідно з офіційною статистикою, найдешевший кошик з овочами, з яких можні зварити борщ - у Миколаївській області. Обходиться він там лише у 58 грн. Різниця між регіонами становить більше 13 грн, або 22%.

"Перед поїздкою в Київ необхідно наїдатися, а на Миколаївщину можна їхати на пустий шлунок", - резюмував Олексій Дорошенко.

За Києвом йде Донецька область, де 5 кілограмів основних овочей обійдуться у 69 грн, у Закарпатській області - 68 грн, у Чернівецькій області – 67 грн та на Тернопільщині – 66 грн.

Популярні зараз

Померла актриса Тері Гарр, відома ролями у серіалі “Друзі“ та фільмі “Тутсі“

У сервісних центрах МВС стане більше екзаменаторів із практичного іспиту на отримання водійських прав

Олена Зеленська розповіла про знайомство та початок відносин з майбутнім президентом України

У Польщі виник дефіцит працівників: названо вакансії та зарплати для українських біженців

А ось ТОП – 5 найдешевших регіонів виглядає наступним чином: після Миколаївської області йде Харківська з ціновою політикою у 59 грн, Херсонщина – 60 грн, Львівщина – 61 грн та на Запоріжжі овочі можна купити за 61 грн.

Борщовий набір у Волинській, Київській і Кіровоградській областях коштує 65 грн, у Івано-Франківській, Луганській, Одеській, Сумській і Хмельницькій – 64 грн, у Вінницькій, Житомирській і Черкаській – 63 грн, у Полтавській, Рівненській і Чернігівській – 62 грн, у Дніпропетровській області – 61 грн.

По кожному продукту овочевого кошику найдорожчими та найдешевшими регіонами є:
Капуста. Найдорожчий регіон – Закарпатська область із ціною 14,3 грн і найдешевший – Миколаївська, де кілограм капусти обійдеться в 9,6 грн. Різниця в ціні між ними – 4,7 грн, або 49%.
Цибуля. Найдорожча продається на Тернопільщині – по 19,8 грн, а найдешевша на Миколаївщині – по 17 грн. Різниця в ціні складає 2,8 грн, або 16%.
Буряк. Найбільша вартість його в Києві, де він коштує 14,4 грн, а найменша в Харківській області, де він обходиться в 10,4 грн. Різниця в ціні – 4 грн, або 38%.
Морква. Буковина є лідером із ціни на моркву, де вона коштує 15 грн. А найдешевшу можна знайти на Херсонщині – по 11 грн. Різниця в ціні становить 4 грн, або 36%.
Картопля. Найдорожчий регіон – Донеччина з ціною 11,3 грн, а найдешевший – Рівненщина, де середня ціна 7 грн. Різниця в ціні – 4,3 грн, або 61%.

Данні дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж із 1 березня 2018 року по 1 лютого 2019 року показують, що за останні одинадцять місяців борщовий набір подорожчав на 70%. Усі продукти демонстрували зростання: цибуля – в два з половиною рази, капуста – в два рази, морква – на 60%, буряк – на 59%, картопля – на 42%, зазначив експерт, додавши, що в лютому деякі овочі все ж таки подешевшали.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Нагадаємо, омлет – це практично єдина страва українців, яка подешевшала у минулому році.

Також ми писали, що в Україні очікується збільшення вартості борщового набору ще на 20%. Такий прогноз зробив директор української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.