Today.ua

Чорниця допомагає скинути зайву вагу

Люди, які бажають скинути зайву вагу, повинні включити в свій раціон чорницю. У ста грамах чорниці міститься приблизно 44 кілокалорії, так що її корисно їсти тим, хто хоче скинути вагу. До речі, чорницю рекомендується вживати не тільки у свіжому вигляді, але й сушеному. Влітку варто заморозити чорницю, щоб в холодну пору року додавати в сир, йогурт.

Вивчаючи, як чорниця впливає на здоров'я людини, фахівці Дослідницького центру їжі в Бостонському університеті виявили, що ягода здатна відновлювати багато функцій організму і навіть омолоджувати його. Доктор Джозеф, провідний науковець університету, зізнався, що сам почав додавати чорницю до сніданку після того, як побачив результати дослідження. А вчені з університету Східної Англії, спостерігавши учасників досліджень протягом 14 років, виявили, що у тих, хто вживає чорницю хоча б раз в тиждень, ризик розвитку гіпертонії знижується на десять відсотків. Дослідники вважають, що справа в певних флавоноїдах, які дозволяють контролювати артеріальний тиск.

Відомо, що чорниця зміцнює сітківку ока, покращує гостроту зору. Регулярно вживаючи в їжу ягоду, можна також поліпшити пам'ять. Чорниця — джерело вітамінів (А, С, Р, групи В), містить дубильні речовини, флавоноїди, органічні кислоти, глюкозу, магній, натрій, залізо, фосфор, калій. У ягодах є рослинний інсулін, так що вони корисні при діабеті.

Чорницю використовують при розладах кишечника. Ягода корисна для печінки і шлунка. Завдяки тому, що чорниця містить пектини, вона допомагає виводити з організму токсини. Ягоди очищають кров, зміцнюють стінки судин, поліпшують кровообіг, обмін речовин. У тих, хто вживає чорницю, підвищується імунітет.

Корисні не тільки ягоди, а й листя чорниці. Настій листя рекомендується при захворюваннях нирок, цукровому діабеті, головних болях. Також його використовують для полоскання горла при загостренні тонзиліту, фарингіту.

Однак важливо знати, що зловживати чорницею не варто, особливо людям, страждаючим захворюваннями підшлункової залози.

Раніше дієтологи назвали ягоду, яка гальмує схуднення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ