Today.ua

“Зрозуміти і пробачити“: Угорщина дала оцінку діям Росії на Азові

Угорщина нарешті відреагувала на ескалацію в Азовському морі. Будапешт зробив заяву, в якому немає засудження російського агресора.

Заступник міністра закордонних справ Угорщини Левенте Мадяр в інтерв'ю "Європейській правді" заявив, що уряд Угорщини вважає передчасним будь-яким чином реагувати на агресію Росії в Азовському морі проти українського буксира і двох військових катерів, які були затримані і доставлені до Керчі.

- Ви думаєте, є хто-небудь на світі, у кого зараз, через 24 години після тих подій, є чітка картина, що саме там сталося? Я так не думаю, - каже Левенте Мадяр. - Тому ми зараз намагаємося зрозуміти, розібратися у повідомленнях, які отримуємо. Ми на зв'язку з українською владою з цього питання... Але ви можете бути впевнені, що Угорщина буде діяти, грунтуючись на повазі суверенітету і територіальної цілісності України, а збройні дії проти України будуть засуджені з нашого боку - так само, як це було до цих пір.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року Російська Федерація вдалася до відвертої агресії. Прикордонний корабель ФС Росії протаранив рейдовий буксир українських військових. При цьому командування ВМС ЗС України відзначило, що два малих броньованих артилерійських катери і рейдовий буксир ВМС ЗСУ переходили з порту Одеси у порт Маріуполя згідно міжнародних норм. Тим часом Росія не забарилася відреагувати. У Федеральній службі безпеки Росії заявили, що українські військові кораблі "неправомірно зайшли у тимчасово закриту акваторію територіального моря РФ" і продовжили рух до Керченської протоки. Незважаючи на це група кораблів ВМС ЗС України продовжила слідувати в бік Маріуполя. Але під час виходу з Керченської протоки російські прикордонні суду відкрили вогонь по українським кораблям. В результаті чого шестеро військових були поранені. В цілому близько двадцяти українських моряків були взяті у полон. Також Росія захопила і три українські кораблі.

Today.ua опубліковали список імен всіх українських військових моряків, затриманих Росією.

Нагадаємо, українських моряків звинувачують у незаконному перетині кордону за ч. 1 ст. 322 Кримінального кодексу Росії. Після обрання запобіжного заходу для всіх підозрюваних їх справу передадуть до Московського суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ