Today.ua

“Зменшити вплив олігархів“: у Зеленського розповіли про перші кроки деолігархізації

Представник Володимира Зеленського в Кабінеті міністрів Андрій Герус розповів, як команда президента планує зменшити вплив українських олігархів на державні рішення та економіку. Найкращим способом вирішення цієї проблеми на даний момент вважають створення конкуренції.

"Якщо у нас буде більше іноземних гравців на ринку енергетики, хімії і так далі, то роль наших олігархів буде падати. Справедливі і рівні правила гри дадуть можливість малому і середньому бізнесу розвиватися, щоб не було спеціальних преференцій для великого бізнесу і певних фінансово-промислових груп, зараз вони є", - зазначив представник глави держави в Кабміні.

Андрій Герус для прикладу навів ситуацію з ціною вугілля в Україні. За його словами, ціна вугілля у нас - найвища в світі, а рента, навпаки, - найнижча.

"Там, де треба платити в бюджет, ставка низька, а там, де заробляти – висока. За рахунок високої ціни вугілля, яка транслюється в електроенергію, держава, тобто всі українці, субсидують всю галузь: державні збиткові шахти, і приватні компанії. Однак 80% ринку контролює компанія ДТЕК. Чи повинна держава субсидувати компанію, яка належить не дуже бідній людині?", - поставив риторичне питання Герус.

Раніше Андрій Герус анонсував підвищення тарифів на холодну воду. За його словами, подорожчання може відбутися, оскільки для підприємств зросла ціна на електроенергію на 30%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ