Today.ua

“Зелені номери та окрема смуга“: які нововведення підготували для власників електромобілів

Кількість електромобілів в Україні помітно збільшується. Держава, в свою чергу, не залишається осторонь і створює для власників "зеленого" транспорту комфортну інфраструктуру, щоб їм було зручніше пересуватися по місту. Крім особливих зелених номерів, в ПДР невдовзі будуть додані три нових дорожніх знаки, які будуть забороняти зупинку біля зарядних станцій звичайним автомобілям з ДВС. Про ці та деякі інші нововведення розповів колишній начальник головного сервісного центру МВС, а нині міністр інфраструктури Владислав Криклій.

За його словами, крім всіх нових правил, в Україні хочуть дозволити електрокарам пересуватися по смугах для громадського транспорту, однак, контролювати цей процес буде досить складно.

Експерт пояснив, що віддавати реалізацію подібних речей місцевій владі є не раціонально. Вся справа в тому, що десь влада працює ефективно, а десь- ні. Тому єдиним правильним рішенням є примусова державна політика і позиція.

"При такому положенні справ всі без винятку будуть облаштовувати такі речі, як окремі майданчики для електротранспорту, розвивати інфраструктуру, адже будуть розуміти, що за це будуть нести відповідальність", — розповідає Криклій.

З приводу окремих смуг, Владислав зазначає, що це дуже поширена практика в багатьох європейських країнах. Але водії там більш дисципліновані, ніж в Україні. Саме тому він згадує про "листи щастя". Коли вони почнуть приходити, водії переглянуть своє ставлення до ПДР і поведінки на дорозі.

Стосовно зелених номерів, новоспечений міністр теж висловлюється про них з великим ентузіазмом. Однак, він підкреслює, що перехід на зелені номери є зовсім необов'язковим, але власникам електромобілів це значно полегшить життя.

Владислав резюмував свою промову тим, що водіїв потрібно мотивувати до покупки електромобілів.

"Якщо водіям нададуть якісь пільги при кредитуванні, однозначно буде електробум", — зазначив Криклій.

Раніше повідомлялося, що 6 серпня Володимир Зеленський підписав закон про доступ електромобілів до зарядних станцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ