Today.ua

“За“ - 373 голоси: Верховна Рада скасувала депутатську недоторканність

У вівторок, 3 вересня, Верховна рада дев'ятого скликання зібралася на своє друге засідання, де народні депутати провели остаточне голосування за внесення змін до Конституції щодо зняття депутатської недоторканності.

"За" внесення змін в законопроект №7203 (про зміну статті 80 Конституції України, що пропонує скасувати депутатську недоторканність - Ред.) проголосувало 373 народних обранця. Усього в залі були присутні 393 нардепа. Для прийняття закону необхідно було не менше 300 голосів.

Варто зазначити, що сьогодні - єдиний на цьому тижні пленарний день Верховної Ради. Решту днів народні депутати збираються працювати в комітетах, фракціях і групах.

Крім закону про недоторканність депутати повинні встигнути розглянути такі зміни до Конституції:

Після завершення голосування президент Володимир Зеленський взяв мікрофон і виступив перед парламентарями:

"Шановні депутати і українці. Кажуть, що наша наука в жалюгідному стані. Але це неправда. Тому що наші депутати обрали вічний двигун: спочатку обіцяють зняти недоторканність, потім провалюють голосування, потім люди забувають. Це працює 20 років. Я хочу розвіяти сумніви. Депутати не будуть нести відповідальність за політичні рішення і виступи. Але якщо депутат збиває людину або кришує видобуток бурштину, він повинен нести відповідальність...", - сказав глава держави у своїй промові.

Раніше повідомлялося, що в ніч на 30 серпня Верховна Рада України VIII скликання проголосувала в першому читанні за законопроект "Про внесення змін до статті 80 Конституції України", якою пропонується позбавити народних депутатів недоторканності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ