Today.ua

Юристи розповіли, коли штраф за ГБО незаконний

Газобалонне обладнання (ГБО) на сьогоднішній день стає все популярнішим в Україні, адже дозволяє водіям зекономити чимало коштів під час їзди. Однак в деяких випадках за встановлення газобалонного обладнання на авто можуть штрафувати. В яких випадках штрафи за ГБО є незаконними, допоміг розібратись "Дорожній адвокат".

На сторінці пабліку зазначається, що штраф за незареєстрованну установку ГБО на авто законно можуть виписати тільки в разі складання відповідного акту перевірки технічного стану транспортного засобу.

Це пов'язано з тим, що установка газобалонного обладнання на машину вважається її переобладнанням, а значить такі трансформації повинні бути узгоджені з сервісним центром Міністерства внутрішніх справ України. Також факт установки ГБО має бути вписаним у свідоцтво про реєстрацію авто.

Якщо ж ГБО було установлене з порушеннями або без відповідної реєстрації, водій отримає штраф. Повторне таке порушення протягом року вже призведе до більш серйозних наслідків - позбавлення водійських прав на 3-6 місяців.

Під час виписування штрафу за незаконну наявність газобалонного обладнання на авто правоохоронці мають підтвердити цей факт актом перевірки техстану автомобіля, а не просто з'ясувати це "на око". Штраф за ГБО без складання такого документа буде вважатись незаконним.

Раніше Today.ua писав про те, що потрібно знати про установку ГБО на авто, завезені із США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ