Хліб присутній в раціоні не всіх людей, так як багато хто переконаний у шкідливості хліба для фігури і здоров'я в цілому. Однак, не все так однозначно. Правильний хліб дуже навіть корисний для організму, адже містить велику кількість вітамінів і мікроелементів. Потрібно знати склад хліба, і тоді ви не наберете зайвих калорій, вживаючи той хліб, який для вас буде корисний.
Найменш корисним вважається білий хліб. Він містить мало клітковини, а якщо такий білий хліб з'їсти ще і дуже свіжим, і недостатньо його пережовуючи, то можуть навіть виникнути проблеми з травленням, і бути здуття живота.
Корисним вважається хліб, який виготовлений з цільнозернового борошна, і містить мінімум солі і цукру. У такому хлібі багато клітковини, яка сприяє уповільненню всмоктування цукру в кров. У хлібі з висівками є вітаміни групи В, вітаміну Е, а також є широкий спектра мікроелементів, таких як селен і марганець. Щоб хліб добре засвоювався, його потрібно ретельно пережовувати і запивати достатньою кількістю води.
Багато хто говорить про шкоду дріжджового хліба, проте, самі по собі дріжджі не шкідливі. Навпаки, в дріжджовому тесті значно більше заліза. Шкоду такий хліб може принести тільки в тому випадку, якщо дріжджі були неперевіреного походження. Тоді в них можуть міститися сторонні мікроорганізми, які і будуть шкідливі.
Раніше повідомлялося про користь і шкоду хлібного квасу для здоров'я, і який квас найнебезпечніший.