За перші два місяці 2019 року ціни на продукти харчування зросли значно менше, ніж у попередні п’ять років й подорожчали лише на 0,1%. Про це у своєму Фейсбук повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
За його словами, споживчу інфляцію в Україні вдалося частково приборкати. До цього спонукала низька купівельна спроможність українців, зміцнення гривні та рівень цін, який іноді вже вищий за європейські країни, створили умови, коли продукти зростають в ціні досить повільно.
Олексій Дорошенко повідомив, що вартість кошику з тридцяти одного соціального продукту зросла за лютий лише на 0,1%, із 1235,6 грн у січня до 1237 грн.
За останній зимовий місяць житній хліб став дорожче на 1,2%, пшеничний хліб в залежності від сорту борошна набрав від 1,6 до 1,8%, а батон підстрибнув на 2,1%.
Молочний кошик подорожчав. Єдиним молочним продуктом, який став трошки доступнішим, виявився кисломолочний сир, який знизився на 0,2%. У той же час на 3,3% стало дорожче вершкове масло. Сметана зросла на 1,6%, а молоко – на 0,8%.
Уся бакалія впевнено йшла до гори і тенденцію порушив лише рис, який впав на 0,3%. У той же час манка – на 0,1%, соняшникова олія – на 0,2%, макарони зросли на 0,4%, борошно – на 0,6%, ячна крупа – на 1,1%.
У лютому вартість курячих яєць зросла на 0,4%. Окрім того гречка подорожчала майже на відсоток та цукор додав піввідсотка.
ТОП-5 продуктів, які найбільше подорожчали в лютому у відсотках
1. Капуста – на 13,1%
2. Картопля – на 3,4%
3. Вершкове масло – на 3,3%
4. Пшоно – на 3,1%
5. Батон – на 2,1%.
У березні цінова стабільність зміниться на негативну через індексацію пенсій та одноразові виплати, які не підкріплені доходами бюджету. Крім того, це співпадає з монетизацією субсидій із яких частина залишиться на споживчому ринку. Ці виплати призведуть до суттєвого зростання на хліб, борошно, макарони, крупи, яблука та курячі яйця.
Також Олексій Дорошенко припускає, що м'ясо також дорожчатиме. "Цінові гойдалки" на овочі будуть триватимуть до літа.
Молочний кошик також дорожчатиме, але частину вартості зніме падіння закупівельної ціни на молоко у селян, наголосив експерт.
Нагадаємо, омлет – це практично єдина страва українців, яка подешевшала у минулому році.
Також ми писали, що в Україні очікується збільшення вартості борщового набору ще на 20%. Такий прогноз зробив директор української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.