Сьогодні на різні форми раку хворіє близько мільйона українців, та понад 130 тисяч нових випадків реєструються щороку. Про це повідомили в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook.
Вона зазначила, що міністерство працює над трансформацією охорони здоров’я, щоб люди, які зіштовхнулися з раком, могли отримати ефективне та доступне лікування і не платити останні гроші для боротьби з хворобою.
За словами Супрун, ймовірність розвитку раку в окремої людини залежить від різних факторів — генетики, способу життя, довкілля, історії інших хвороб, раціону, виду діяльності, наявності дітей та багатьох інших факторів.
Втім, кожен особисто може суттєво знизити ризики захворіти на рак за допомогою здорового способу життя. Варто лише дотримуватись простих, але життєво важливих порад.
Популярні зараз
Померла актриса Тері Гарр, відома ролями у серіалі “Друзі“ та фільмі “Тутсі“
Олена Зеленська розповіла про знайомство та початок відносин з майбутнім президентом України
У Польщі виник дефіцит працівників: названо вакансії та зарплати для українських біженців
- Уникати сонячних опіків, тривалого перебування на сонці, засмагання і особливо соляріїв. Фонд раку шкіри рекомендує кожному, незалежно від кольору шкіри, використовувати сонцезахисний крем не тільки в період спеки, але й протягом всього року. Це суттєво знижує ймовірність розвитку раку шкіри, а також появи зморшок і сухості шкіри.
- Вчасно робити щеплення. До прикладу, вчасна вакцинація від вірусу гепатиту може запобігти раку печінки, якщо не буде інших факторів ризику (наприклад, надмірного вживання алкоголю). Вакцинація від вірусу папіломи майже повністю захищає від розвитку раку шийки матки в жінок, і раку гортані в чоловіків.
- Відмовитись від шкідливих звичок. Що менше алкоголю людина споживає, тим менша ймовірність низки типів раку: молочної залози, печінки, підшлункової, прямої кишки. Куріння, особливо в генетично схильних людей, в пізньому віці може викликати рак легень, а також збільшувати ймовірність інших типів раку (стравоходу, гортані, ротової порожнини, горла, нирок, сечового міхура).
- Слідкувати за раціоном. Сьогодні навіть говорять про протипухлинну дієту. Вона включає в себе моркву, помідори, ожину, малину, горіхи, синій виноград, яблука, та всі різновиди капусти. Такі овочі і фрукти захищають наш організм від вільних радикалів і токсинів, що можуть викликати рак.
- Дотримуватись правил безпеки на виробництві та в сільському господарстві. Рекомендується правильно транспортувати, зберігати та слідкувати за дозуванням потенційно шкідливих для людини речовин, наприклад, пестицидів. Це суттєво убезпечує від впливу хімічних канцерогенів.
- Регулярно проходити обстеження та консультуватись з лікарем.
"Якщо ви ще не почали вести спосіб життя, що зменшує ризик захворіти на рак — подумайте про це вже. Пам’ятайте, профілактика раку дає на 50% більше шансів не захворіти", - додала Супрун.
Нагадаємо, раніше Супрун розповіла, скільки українців за рік померли через відсутність щеплень.