Люди, які страждають від підвищеного тиску, напевно замислювалися над тим, чи впливає вживання цукру на розвиток гіпертонії. Канадські вчені прийшли до висновку, що цукор, який міститься у твердій їжі, не пов'язаний з ризиком підвищення артеріального тиску. Цей продукт навпаки володіє захисними властивостями.
Провівши експеримент, дослідники виявили, що цукровмісні напої в 10% випадках дійсно підвищують артеріальний тиск. У свою чергу фрукти, соки, а також молочні і цільнозернові продукти з помірним додаванням цукру зменшують ризик гіпертонії і є складовими здорового харчування. Таким чином, не треба так сильно боятися цукру. Вживаючи в їжу цілісні фрукти, нежирний йогурт або цільнозернову кашу з невеликою дозою цукру ви ніяким чином не збільшите ризик гіпертонії. Це пов'язано з тим, що дія цукрів, що містяться у фруктах і овочах, відрізняється від дії рафінованого цукру, який міститься в магазинних солодощах.
Дієта для гіпертоніків складається з цілісних фруктів, натуральних фруктових соків і овочів, знежирених молочних продуктів, в тому числі підсолодженого йогурту, цільнозернових продуктів, бобових і горіхів. Кількість м'яса і цукровмісних напоїв медики рекомендують обмежити. Вченими було доведено, що при вживанні напоїв з високим вмістом цукру підвищується ризик виникнення діабету II типу.
Особливу увагу також слід приділяти необробленим продуктам. Жиру і солі у раціоні також має бути помірна кількість.
Раніше повідомлялося, скільки коньяку можна випивати гіпертонікам при підвищеному тиску.