Тривалий Великий піст, під час якого християни добровільно обмежують себе у розвагах, тілесних задоволеннях і їжі, зосереджуючись на молитві та спілкуванні з Богом, завершується 28 квітня. До закінчення Великого посту потрібно готуватися не менш ретельно, ніж до його початку. Виходячи з Великого посту, слід приділити увагу своєму фізичному здоров'ю.
- Великий піст — справа добровільна, — каже гастроентеролог Людмила Федорченко. — Якщо людина вирішила дотримуватися обмежень у харчуванні усвідомлено, то, крім духовного очищення, це може стати трампліном до більш здорового способу життя, правильного харчування. Виходити з харчових обмежень, які тривали сім тижнів, потрібно повільно, поступово. Як це правильно зробити, регламентує і церква, і підказують наші національні традиції. У великодньому кошику головні продукти — курячі яйця, розфарбовані в різні кольори. Але зварене круто яйце — досить важка їжа, тому краще його зварити вкруту. Вживати більше двох яєць на день не рекомендується. Якщо у когось є проблеми з травленням, допоможуть ферментні препарати. Досить однієї-двох таблеток.
Паски традиційно господині випікають у четвер, тому до ранку неділі вони вже не будуть такими свіжими, і це добре. Тим, хто строго постив, можна з'їсти шматочок сирної паски.
У перший день після виходу з Великого посту не варто пити більше 200 грамів сухого вина, а міцний алкоголь не рекомендується взагалі. Важливо вживати півтора-два літри рідини на добу: це допоможе впоратися з великою кількістю білкової тваринної їжі, від якої організм відвик.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
У святкову неділю також корисні кисломолочні продукти: кефір, ряжанка, натуральний йогурт. Корисна риба, багата білком, який м'якше переноситься, легше засвоюється. Рибу краще не смажити, а запікати, відварювати або готувати на пару. Подавати, поливши соком лимона. Це полегшить травлення. Саме з риби потрібно починати повернення до звичного харчування. А м'ясо відкласти на другий, а то й на третій день. Причому краще вибирати м'ясо молодих тварин і птахів: парну телятину, індичку, кролика. Воно легше перетравлюється
Великдень — це гарне світле свято, і зустрічати його потрібно радісно, а не об'їдатися.
Раніше стала відома вартість великоднього кошика для українців.