Today.ua

Водохреща 2019: медики розповіли про небезпеку купання в ополонці

Сьогодні, 19 січня, християни відзначають завершальне свято різдвяного циклу, яке називається Водохрещем або Йорданом. У цей день багато людей вперше вирішуються зануритися в ополонку, так як вважають, що освячена вода вбереже від хвороб і зміцнить імунітет.

Головний імунолог Національної медичної палати України Олег Назар розповів, чим загрожує купання в крижаній ополонці незагартованій людині.

"У непідготовленої людини, яка вирішила стрибнути у крижану воду, може виникнути спазм судин. Так організм, відчуваючи стрес, намагається захиститися від втрати тепла. Відповідно, зменшується кількість імунних клітин. І людина може легко підхопити вірусну інфекцію, у неї можливий розвиток фурункульозу, загострення хронічних інфекцій. Раптовий різкий зустріч з холодом може закінчитися інсультом або холодового зупинкою серця", - пояснив медик.

За його словами, загартовуватися можна починати в будь-який час року, але поступово знижуючи температуру на півградуса-градус кожні два дні. Найпростіший спосіб — після душу протягом 20-30 секунд облитися водою, температура якої на півтора-два градуси нижче.

Для поліпшення роботи імунної системи потрібно вживати достатню кількість білка.  Харчування, позбавлене білка, може призвести до формування імунної недостатності. Для правильної роботи імунної системи також необхідні гострі спеції і прянощі. Всі види перцю, цибуля, часник, гвоздика, імбир подразнюють слизову оболонку, посилюють кровообіг, тонізують.

Раніше священнослужитель Ігор Пецюх розповів, як вживати і зберігати освячену воду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ