Американські вчені з Університету Лома Лінда (Каліфорнія) прийшли до висновку, що порівняно невелика кількість червоного м'яса — до 50 грамів на день — підвищує ризик передчасної смерті.
Дослідники проаналізували дані 96 тисяч парафіян Церкви адвентистів сьомого дня. За словами вчених, адвентисти, що потрапили до вибірки, — здебільшого вегетаріанці, а ті, хто їсть червоне м'ясо, їсть його дуже рідко і в малих кількостях.
На час експерименту споживання учасниками червоного і переробленого м'яса дослідники поділили на п'ять категорій: 0,4, 9,1, 15,6 і 41,7 грама в день; максимальний середній показник щоденного споживання червоного м'яса по всій вибірці не перевищував 50 грамів. Інформацію про стать, вік, стан здоров'я, індекс маси тіла, сімейний стан та іншу інформацію використовували в якості побічних змінних.
За час спостережень по різних причинах помер 7961 учасник: 2598 людина від захворювань серцево-судинної системи, а 1873 людини від раку. Вчені з'ясували, що у порівнянні з тими, хто не їв червоне і перероблене м'ясо взагалі, у тих, хто його їв, ризик передчасної смерті від серцево-судинних захворювань був вище (відношення ризиків — 1,18 і 1,26 відповідно). Також ризик був вище при споживанні червоного і переробленого м'яса, але не переробленого м'яса окремо.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Червоне і перероблене м'ясо відносять до груп вірогідних і відомих канцерогенів, відповідно, його не рекомендують споживати в їжу взагалі або знизити до мінімальної кількості, замінивши, наприклад, птицею або рибою.
До червоного м'яса відноситься м'ясо усіх ссавців, включаючи яловичину, телятину, свинину, ягнятину, баранину і конину.
Раніше вчені Гарвардського університету довели, що вживання перцю чилі продовжує життя на 12-14%.