Вчені анонсували список продуктів, що викликають камені у нирках.
До цього переліку потрапили: кофеїн, червоне м'ясо, штучні підсолоджувачі, сіль, морепродукти та молочні продукти.
1. Кофеїн.
Кава змушує наші нирки працювати більше і збільшує ймовірність утворення каменів у нирках. Не варто забувати, що кофеїн присутній не тільки в самій каві, але і в деяких видах чаю.
2. Червоне м'ясо.
Білки і жири тваринного походження також безпосередньо пов'язані з утворенням каменів в нирках і, отже, з пошкодженням цього парного органу.
3. Штучні підсолоджувачі.
Штучні підсолоджувачі присутні навіть в "дієтичних і "низькокалорійних" продуктах. У них є величезна кількість побічних ефектів, серед яких вплив на утворення каменів в нирках і погіршення функції цього органу в цілому.
4. Сіль.
Однією з найпоширеніших причин появи проблем з травленням є надмірне споживання солі. Надмірне споживання солі сприяє затримці рідини в організмі і утворенню каменів в нирках. Наше тіло просто не в змозі виводити таку кількість солі, і в результаті вона накопичується і зберігається в нирках і кишечнику. Сіль також може призвести до підвищення артеріального тиску.
5. Морепродукти.
Люди, схильні до утворення каменів в нирках, повинні уникати споживання продуктів, що містять оксалати. Справа в тому, що ця органічна сполука сприяє скупченню натрію і кальцію у нирках. Морепродукти якраз відносяться до такої їжі.
6. Молочні продукти.
Молочні продукти забезпечують наш організм кальцієм і дійсно дуже важливі для зміцнення і підтримки здоров'я кісток, проте для тих, хто схильний до утворення каменів, ці продукти будуть далеко не так корисні.
Раніше Супрун розповіла про користь жирної їжі, а також, чи варто приймати вітамін D "для профілактики".