Today.ua

Вчені: денна сонливість - ознака поганого здоров'я

Нові дослідження вчених з Університету Джона Хопкінса в США виявили небезпечний зв'язок між недостатньою кількістю нічного сну і високим ризиком хвороби Альцгеймера - невиліковне захворювання, яке призводить до значного погіршення якості життя і передчасної смерті.

Як говориться в повідомленні інституту на EurekAlert, такі дані були отримані після довготривалого дослідження Baltimore Longitudinal Study of Aging, в якому, починаючи з 1958 року, взяли участь понад три тисячі осіб.

У період 1991-2000 років серед добровольців було проведено опитування, в ході якого вони відповіли на ряд питань, що стосуються якості їх сну і денної сонливості.

Підгрупі випробовуваних була проведена позитронно-емісійна томографія з використанням хімічної сполуки Pittsburgh B (PiB) для ідентифікації бета-амілоїдних бляшок, які є ознакою хвороби Альцгеймера.

Дослідники ідентифікували 123 добровольця, які пройшли опитування, а через 16 років - томографію з PiB.

Виявилося, що у людей, хто скаржився на сонливість в денний час, ризик накопичення амілоїдних бляшок був майже в три рази вище, ніж у інших учасників.

Вчені вважають, що такі результати пояснюються тим, що денна сонливість є результатом поганого нічного сну, який в хронічній формі сприяє утворенню бета-амілоїд через невідомий поки механізм.

Однак поки дослідники не можуть виключити можливість, що самі бляшки могли викликати сонливість.

Раніше Today UA повідомляли про те, як мінімізувати вплив погоди на самопочуття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ