Today.ua

“Вбити і розчленувати“: у Зеленського розповіли про майбутнє “Нафтогазу“ і “Укрзалізниці“

Великі держкомпанії, які є монополістами в Україні, потрібно розділяти на частини і продавати. В першу чергу йдеться про такі підприємства, як НАК "Нафтогаз", "Укрзалізниця" та "Укрспирт". Таку думку висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера, позаштатний радник президента Володимира Зеленського Олег Устенко.

"Як можна спробувати зрушити наше судно з тієї мілині, на якій вона зараз знаходиться? Розвиток конкуренції, демонополізація економіки... Ті монстри, які існують, повинні бути вбиті і розчленовані. Я маю на увазі НАК Нафтогаз, Укрзалізницю. Ті монстри, які заважають жити і дихати не дають, типу Державної продовольчо-зернової корпорації (ДПЗКУ), "Укрспирту"... повинні просто піти", - вважає Устенко.

На його думку, "Укрспирт" повинен бути повністю приватизований, так як в існуванні цього підприємства "смислового навантаження в принципі немає". "Укрзалізницю" експерт пропонує розділити і продати, залишивши в руках держави "стратегічні речі і не дуже цікаві для бізнесу".

"Я не сприймаю всі ці розмови, що "не смійте говорити про приватизацію, коли ми знаходимося внизу піку економічного циклу". Це правда, але, по-перше, ніхто не сказав, що завтра в світі буде сприятлива ситуація для всіх ринків і для України зокрема. Там теж є загрози і серйозні ризики. Але що для нас краще: чекати, коли ситуація на ринку стане кращою і тоді ми продамо і отримаємо більше грошей, але при цьому кілька років будемо продовжувати закривати очі на те, що вимивається наш державний ресурс", - резюмував Олег Устенко.

Раніше повідомлялося, що на сайті глави держави розміщена петиція з вимогою до президента зменшити зарплату голові правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва. Як відомо, його щоденний дохід у вигляді зарплати і премій більш ніж в 1000 разів перевищує дохід президента країни Володимира Зеленського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ