Today.ua

В Україні з трудового рабства росіянина звільнили більше ста осіб

Людей з наркотичною та алкогольною залежністю незаконно утримували у благодійних "реабілітаційних центрах" на території Донецької, Львівській та Івано-Франківській областях, та змушували виконувати важку фізичну роботу. Зазначені "заклади" організував громадянин РФ, повідомляє прес-служба Нацполіції.

Співробітники управління по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, встановили 12 учасників організації на чолі з організатором, які підозрюються в незаконному позбавленні волі людей.

З "трудових таборів" було звільнено близько 100 осіб, яких "соціальні працівники" шукали за оголошеннями, обіцяючи безкоштовно позбавити громадян від наркотичної та алкогольної залежності.

У "пацієнтів" відбирали документи, телефони та особисті речі, а "реабілітація" полягала у важкій праці на будівництві, у земельних роботах тощо.

До тих, хто відмовлявся, застосовували заходи фізичного впливу.

Умови проживання та харчування заручників були мінімальними. Потерпілі постійно перебували під наглядом.

Грошей за виснажливу роботу «полонені» не отримували, усі кошти йшли до «благодійної» організації та опинялися на особистому рахунку її керівника, який тільки з одного «реабілітаційного центру» отримував до 4 тисяч гривень на день.

За фактом відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст. 149 Кримінального кодексу України «Торгівля людьми». Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо, у Запорізькій області викрили реабілітаційний центр, де незаконно, в антисанітарних умовах, без повноцінного харчування, утримувались 80 алко- і наркозалежних. За будь-які провини до утримуваних застосовувались заходи фізичного та психологічного впливу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ