Today.ua

В Україні різко подешевшав борщовий набір

На початку березня різко подешевшали деякі овочі з борщового набору, зокрема, картопля, буряк і морква. За даними агентства "Шувар-інфо", оптові ціни на ці овочі за останній тиждень знизилися на 6-20%.

Так, кілограм моркви зараз можна придбати в оптовиків за ціною від 5 грн, тоді як рік тому він коштував 9 грн/кг. Буряк подешевшав на 15% — з 5 до 4 грн за кілограм. Картопля також знизилася у ціні — з 4 до 3 гривень. А ось капуста і цибуля подорожчали. Капуста зараз коштує 13 грн/кг, що в 2 рази дорожче, ніж рік тому. Цибуля виросла в ціні в 2,5 рази - до 10-12,5 грн/кг.

Традиційно початок весни - це період зростання цін. Але в цьому році експерти спостерігають протилежну тенденцію. Зростання цін планується не раніше, ніж через місяць. До нового овочевого сезону залишається близько 14 тижнів.

Раніше директор української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко прогнозував, що навесні борщовий набір подорожчає на 20%.

Попереднє подорожчання інгредієнтів борщового набору сталося восени 2018 року. Тоді борщовий набір, що складається з цибулі, буряка столового, капусти, картоплі і моркви, подорожчав на 8,8%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ