Today.ua

В Україні помітно дорожчає пальне

В Україні помітно дорожчає паливо. АЗС почали різко підвищувати ціни на своїх заправках. На думку експертів, зростання цін на заправках викликане не тільки проблемами з поставками палива з Білорусі, але і з ситуацією на світовому нафтовому ринку.

- Вартість нафти марки Brent вже перевищила 74 долара за барель, - говорить аналітик компанії «Альпарі» Максим Пархоменко. - Таким чином, за рік її ціна виросла більш ніж на 20 доларів. Сприяло цьому скасування пільгового дозволу для імпортерів іранської нафти — вже після 2 травня пільг не буде. Це обмежить продажу іранської нафти і скоротить пропозиція нафти на 1 млн барелів на день. Це вдарить по країнах, у яких було дозвіл на імпорт даної нафти: Китаю, Індії, Японії, Південної Кореї, Італії, Греції, Туреччини і Тайваню.

За словами аналітика, незважаючи на те, що Україна не є імпортером іранської нафти через відсутність інфраструктури в українських портах для прийому належної кількості ресурсу, зростання цін ми відчули вже зараз.

- Таким чином, до обмежень з боку Росії у нас додаються санкції та зростання цін на світових ринках, що вже веде ціни на нафту вище 70 доларів, - продовжує Максим Пархоменко. - І, як наслідок, в Україні можна очікувати зростання цін на дизпаливо і бензин вже протягом найближчих тижнів. Потенційно — до 33 гривень за літр, за умови стабільності гривні.

Експерт також зазначив, що ціни на автогаз також будуть рости, але помірними темпами. Ціни на скраплений газ стабілізуються біля позначки 14 гривень за літр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ