Today.ua

В Україні підвищується ціна на газ для населення: скільки платитимуть споживачі

Найближче підвищення цін на газ для українців заплановано через півтора місяця й вже у травні тарифи на "блакитне паливо" мають підскочити на 15%. Через це споживачі платитимуть за кубометр газу більше 10 гривень замість існуючих 8,55 грн.

До 2020 року ціна на газ ще підніметься на 25%, тобто вже до 13 гривень за один кубометр.

Кияни сплачуватимуть за гарячу воду і опалення приблизно на 20% більше, а на початку наступного року тарифи на опалення і гарячу воду зростуть ще на 18%.

Тариф на гарячу воду в Києві наразі становить 97,89 гривень за кубічний метр, а вже у травні, за прогнозами фахівців, ціна "окропу" у трубах підвищиться майже до 120 гривень за один куб гарячої води.

Якщо у поточний опалювальний період українські споживачі викладали за комуналку близько двох тисяч гривень, то наступного року сума у платіжках додатково зросте ще на тисячу.

Не варто забувати, що з травня набуває чинності й новий закон про "Житлово-комунальні послуги", згідно з яким встановлюється абонементська плата на комуналку. Відтепер за кожний день прострочення платежів, несумлінні громадяни сплачуватимуть 0,01% пені від суми боргу. Спочатку ініціатори пропонували нараховувати штрафні санкції у десятикратному розмірі, але під час другого читання народні обранці вирішили зменшити суму покарання неплательникам.

Нагадаємо, українцям можуть списати багатомільярдні борги за комунальні послуги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ