Today.ua

В день виборів в Україні буде проводитись одразу три екзит-поли

Під час першого туру президентських виборів, які відбудуться 31 березня 2019 року, національний екзит-пол проведуть одразу три соціологічних центри: фонд "Демократичні ініціативи", Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень ім. Разумкова. Про це повідомила директор фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна.

Вона наголосила, що консорціум у складі зазначених трьох організацій проведе 31 березня опитування на виході з виборчих дільниць.

"Екзит-поли в Україні відіграють особливу роль і особливе значення. Це необхідна умова не нічних ток-шоу, а форма контролю громадськості за чесністю виборів. Згідно з нашими опитуваннями, майже 70% громадян не вірять в те, що вибори будуть чесними. Тому дуже необхідно таке відкрите дослідження, яке покаже, наскільки об'єктивно було проведено підрахунок голосів", - зазначила вона.

Бекешкіна уточнила, що перші результати екзит-полу буде оприлюднено вже о 20.00 31 березня, і це буде інформація станом на 18.00. Потім соціологи оприлюднять дані о 23.00, і це вже будуть остаточні цифри на момент закриття дільниць.

Раніше повідомлялось, що в день виборів президента, які відбудуться в неділю, 31 березня, громадянин України, перебуваючи на виборчій дільниці, не має права робити "селфі" або ж фотографувати свій бюлетень, на якому стоїть відмітка за кандидата. Виборця, який сфотографував свій бюлетень або ж просто продемонстрував його комусь на ділянці, можуть покарати трьома роками обмеження волі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ