Today.ua

Українцям пояснили механізм позбавлення боржників субсидій

Під час наради з монетизації субсидій в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства директор Департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко заявив українцям про те, що органи соцзахисту будуть відмовляти в призначенні субсидій на наступний період при наявності заборгованості за опалювальний період більше 340 гривень і терміном більше одного місяця.

"Ми передбачили певну систему контролю за сплатою громадянами житлово-комунальних послуг. Як відомо, субсидії призначаються до кінця опалювального періоду. Тобто термін дії призначених зараз субсидій - до 30 квітня 2019 року. В травні при зверненні громадян з оформлення субсидій на наступний рік, або при визначенні права на отримання субсидій в автоматичному режимі, коли не потрібно окремо звертатися, органи соцзахисту населення будуть отримувати дані від постачальників послуг про наявність простроченої заборгованості ", - підкреслив Музиченко.

Глава департаменту додав, що якщо сума простроченої заборгованості складе більше 20 неоподатковуваних мінімумів (зараз це 340 гривень) і термін прострочення буде більше одного місяця, то житлова субсидія не призначатиметься.

Чиновник зазначив, що в Мінсоцполітики також розглядають можливість введення комбінованого механізму з контролю за сплатою комунальних послуг, коли одержувачі субсидій, які вчасно оплачують комунальні послуги, будуть отримувати субсидії в готівковій формі, а боржників будуть переводити на грошову безготівкову форму отримання субсидій.

"Тобто держава через "Ощадбанк" "допомагатиме" таким громадянам дисципліновано підходити до питання оплати своїх зобов'язань перед постачальниками послуг", - пояснив Музиченко.

Нагадаємо, українці, які оформили субсидії ще в жовтні 2018 року, з березня 2019-го почнуть отримувати виплати від держави в готівковому варіанті через відділення "Укрпошти" та "Ощадбанку".

На сьогоднішній день в Україні налічується близько 4 мільйонів одержувачів субсидій, середній розмір субсидії становить 1,5 тисячі гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ