Українцям порадили, як правильно виходити з Різдвяного посту

Автор: Лобанова Єлизавета

З 28 листопада по 6 січня у православних і греко-католиків триває Різдвяний піст.

Українцям порадили, як правильно виходити з Різдвяного посту - today.ua
Фото:likar.info

Дієтолог Оксана Скиталінська порадила українцям, як правильно виходити з посту без шкоди своєму здоров'ю.

За порадою експерта, виходити з посту слід поступово, вживаючи тваринну їжу невеликими порціями, краще у вигляді м'ясних бульйонів, а також виключивши з раціону солодощі. Якщо піст тривав 30 днів, то стільки ж днів людина має і виходити з посту.

Як зазначила дієтолог, після посту перевагу слід надавати кашам, овочам – краще вареним чи печеним, які містять багато "ніжної" клітковини, що не пошкоджує слизової оболонки і не подразнює шлунок. Також слід споживати білки рослинного походження – сочевицю, маш (мунг, бобовий продукт з Індії), нут, або турецький горох. Від квасолі краще відмовитись, бо це – доволі важкий продукт. Додавати тваринний білок краще у вигляді супів на нежирному м'ясному або рибному бульйоні.

Популярні зараз

Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників

Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal

Деякі українки отримають $1000 на розвиток бізнесу

Українські АЗС збільшили ціни на автогаз

"Чимало людей на час посту відмовилось від споживання білків тваринного походження – це не лише м'ясо, а й риба, молочні продукти – і, відповідно, у них змінився трошки обмін речовин, і організм адаптувався до того, що потрібно більше певних ферментів, які переробляють їжу рослинного походження. І тому, якщо людина сяде за стіл і одразу наїсться продуктів тваринного походження – всяких ковбас, шинки і так далі – у неї може бути дискомфорт в животі, вона себе може не дуже добре почувати", - додала дієтолог.

Також, за її словами, до страв треба додавати різноманітні трави – базилік, м’яту, розмарин, лавровий лист, оскільки вони містять речовини, які сприяють виділенню травних соків, і їжа буде краще засвоюватись. Водночас, за порадою О.Скиталінської, на період виходу з посту треба виключити солодощі, в тому числі солодкі напої – із узварами й домашніми солодкими компотами включно, оскільки цукор у поєднанні із м’ясом викликає бродіння в кишківнику й гальмує травлення.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

М'ясо краще засвоюється після попереднього маринування і у меленому вигляді – у вигляді, наприклад, м'ясного рулету, а не стейку. Від шашликів та м'яса на грилі краще відмовитись. До м'яса найкраще смакуватимуть овочі, які до того ж полегшують роботу шлунку.

Раніше в.о. міністра охорони здоров’я Ульяна Супрун розвінчала популярний міф про алкогольні напої.

Головне