Today.ua

Українці зможуть реєструвати місце проживання онлайн

У Верховній Раді зареєстровано законопроект "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні".

Оприлюднений законопроект розробив Офіс реформи адміністративних послуг.

Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов відзначив, що "підхід до реєстрації місця проживання в Україні не змінювався ще за радянських часів. Сьогодні процедура змушує кожного громадянина доводити державі своє право проживання в квартирі і збирати ряд довідок і підтверджень. Реформа передбачає введення принципу, за якими особі достатньо повідомити про своє місце проживання за допомогою однієї заяви. Нова система базується на повній довірі громадян з боку держави".

Серед нововведень, запропонованих законопроектом, зокрема, містяться такі:

- для реєстрації місця проживання (отримання так званої "прописки") досить подати онлайн або особисто тільки 1 документ - декларацію (зараз необхідні 4-5 документів і особиста присутність в органі або Центрі надання адмінпослуг);

- реєстрація здійснюється на момент звернення (зараз - 1 день за законом, від 15 хвилин до 10 днів на практиці);

- скасовується необхідність в довідках, що підтверджують місце проживання та склад сім'ї - всі органи, які мають право знати про місце проживання, отримають інформацію з Єдиної інформаційної системи (зараз такі довідки потрібні при наданні 19 адміністративних послуг);

- скасовується внесення відомостей до паспорта як обов'язкова умова реєстрації, поставити позначку можна буде за бажанням особи;

- власники (інші розпорядники) житла, батьки, органи опіки інформуються про реєстрацію.

Оскільки Офіс реформи адміністративних послуг пропонує ввести декларативний принцип реєстрації за місцем проживання, проект закону передбачає ряд випадків, коли органи реєстрації можуть перевіряти відповідність задекларованого і фактичного місця проживання.

Проект документа, зокрема, передбачає, що громадяни старше 14 років зобов'язані протягом 30 днів особисто або через інтернет подати заяву про реєстрацію свого місця проживання.

Підставами для перевірки можуть бути: звернення розпорядника житла; звернення одного з батьків чи іншого законного представника дитини у віці до 14 років; звернення органу державної влади або органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, які отримали документально підтверджену інформацію про те, що особа не проживає в житлі, яке знаходиться за адресою його зареєстрованого місця проживання.

Крім того, перевірка може проводитися за зверненням керівника установи загальної середньої освіти для перевірки факту проживання дітей на території обслуговування зазначеної установи.

Підкреслюється також, що під час перевірки уповноважена особа органу влади може оглянути житло, щоб дізнатися, чи справді там проживає зареєстрований громадянин: опитати сусідів, перевірити наявність засобів особистої гігієни та одягу, інших доказів.

Якщо ж інформацію не підтвердиться, то за це пропонують встановити адміністративну відповідальність - штраф у розмірі від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 - 850 гривень).

Нагадаємо, з нового року українцям хочуть ввести новий податок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ